Kultúra 2015. 10. 20.

1956 és Mindszenty

Mindszenty József „Emlékirataim” című – a közelmúltban megjelent – könyvének bemutatójával egybekötött emlékestet tartanak 2015. október 22-én, csütörtökön, 18 órától a Csemadok komáromi székházában.

Az eseményt az 1956-os magyar forradalom és szabadságharc 59. évfordulója tiszteletére rendezik.

A könyvet bemutatja és a legfrissebb Mindszenty-kutatásokról beszél:
Tarics Péter újságíró, író.

Az esten minden jelenlévő ajándékba kap egy Mindszenty-emléket, a könyv pedig a helyszínen megvásárolható. Az est szervezője: Széchenyi István Polgári Társulás és a Csemadok komáromi szervezete.

7668_mindszenty1

Mindszenty József bíboros Emlékiratainak első teljes kiadásával 2015. június első hetében, a 86. Ünnepi Könyvhéten, Budapesten ismerkedhetett meg a magyar közvélemény.

Több mint 40 éve, 1974-ben jelent meg először Mindszenty József Emlékirataim című munkája. Ebbe a kiadásba azonban nem került bele számos olyan szövegrész, amely tartalmilag fontos és érdekes. Az 1974-es magyar és német kiadást még ugyanabban az évben követték az angol, a francia, a spanyol és holland nyelvű – több tízezer példányban – megjelent fordítások, 1975-ben pedig Olaszországban és Argentínában is megjelent. Az „Emlékiratok“ már öt kiadást megért magyar nyelven is, mégis rendkívüli jelentőséggel bír a mostani megjelenés, hiszen eddig mindig változatlan szöveggel és formában adták ki. Most azonban együtt, egy kötetben veheti a kezébe a kedves olvasó a teljes és hiteles anyagot. A könyv szerkesztői visszanyúltak az eredeti forrásokhoz, felkutatták Mindszenty József sokkal gazdagabb, eredeti jegyzeteit, a részleteiben különböző gépelt szövegeket.