Oktatás 2024. 06. 21.

300 eurós támogatást is kaptak a legeredményesebb diákok Észak-Komáromban

2024. június 20-án az iskolák legeredményesebb diákjait díjazta Komárom város. Az eseményen jelen voltak az alapiskolák, a középiskolák, a művészeti iskola és a speciális iskola tanulói is.

A diákokat Keszegh Béla polgármester és Ondrej Gajdáč alpolgármester köszöntötte, elismerve a diákok teljesítményét. A diákok fürdőbérletet, jegyet a Tatra moziba és egy utalványt kaptak egy diákok által kedvelt Tripl´s gyorsétterembe. Minden iskolából egy diák megkapta a Harsányi Foundation alapítvány díját, egy 300 eurós támogatást, amivel az alapítvány az eredményes tanulók tanulmányait szeretné segíteni.

Köszönjük a pedagógusok áldozatkész munkáját, melynek köszönhetően a diákok ilyen magas szinten képviselik Komárom várost, valamint a szponzoroknak az értékes díjakat.

Most pedig lássuk az egyes tanintézmények 3-3 legeredményesebb diákját!

ALAPISKOLÁK:

1. Az Eötvös Utcai Alapiskola kiemelkedő diákjai

Kovács Adél
Adél több területen is kiemelkedően tehetséges, sokoldalú. Az idei tanévben első alkalommal kapcsolódott be a Szép magyar beszéd versenybe, ahol az országos döntőben nyújtott teljesítményét a harmadik hellyel jutalmazták. Rendszeres résztvevője sportversenyeknek, valamint érdeklődik a művészetek iránt is – több éve zongorázik. További eredményei: Szép Magyar beszéd- I. kategória- országos 3. helyezés, XX. Bibliaismereti verseny- II. kategória- aranysáv, Poznaj slovenskú reč – kerületi 3. helyezés, az országos döntőben ezüst sávos besorolást kapott.

Egyházi Ákos
Ákost már kisiskolás korában rabul ejtette az előadóművészet, ez a későbbiekben egyre inkább a szavalás felé irányult. Kitartó, szerény, alázatos tanuló. Az idei Kaszás Attila Versmondó Fesztiválon kiemelt arany sávban részesült. További eredményei közül kiemelkedik, hogy idén kijutott a Tompa Mihály Országos Verseny országos döntőjéren, melyre 2024. június 20-21-én kerül sor.

A legeredményesebb tanuló: Kovács Dávid
Dávidot hamar rabul ejtette a számok világa. Bizonyítják ezt versenyeredményei, amelyek a tavalyi és az idei tanévben is kiemelkedőek voltak. Rendkívül érdeklődő, logikus gondolkodású, szorgalmas diák. Szellemi tevékenysége mellett sportol, versenyszerűen futballozik. Eredményeit és magatartását tekintve méltán állhat példaként társai előtt. Eredményei a 2023/2024- es tanévben: Bendegúz Gyermek- és Ifjúsági Akadémia IV. matekÁsz vármegyei forduló 1. helyezés, Nemzetközi Kenguru Matematikaverseny – 1. helyezés. 

2.: A Rozmaring Utcai Alapiskola tanulói

Soňa Salgó
Soňa azok közé a tanulók közé tartozik, akik csendben, de annál következetesebben nyúlnak a saját sikerük mércéjéhez. Ő is értékes példája annak, hogy ha valaki előre akar jutni, ki kell lépnie a komfortzónájából. Legnagyobb eredménye ebben a tanévben a Biológia Olimpián elért 1. helyezés C kategóriában.

Emily Csepregiová
Emily az iskola művészeti szakkörének kiemelkedő diákja. Nemzetközi eredményeket is elér. A Slovart Kiadó díjazottja; a romániai International Art Competition for Children első és második helyezettje, emellett a Nova Zagorában megrendezett 25th International Youth Exhibition verseny díjazottja.

Legsikeresebb tanuló: Yemelianchuk Artem
Artem kitűnik kreatív ás egyedi gondolkodásával, nagyon hatékonyan talál új megoldásokat. E tulajdonságoknak köszönhetően ebben az évben a következő eredményeket érte el: 9. helyezés a Biológiai Olimpián, 3. helyezés a Történelem Olimpián, 8. hely a Pitagorasz olimpián, 3. hely a Fizika Olimpián, 3. hely a Földrajz Olimpián. A Kenguru versenyen 90%-os eredménnyel végzett.

  3. A Jókai Mór Alapiskola legsikeresebb növendékei

  Mészáros Huba
  Huba vitathatatlanul különleges és sokoldalú ember. Annak ellenére, hogy a matematikával és a magyar nyelvvel van határozottan jó kapcsolata, a társadalomtudományok világa is folyamatosan ott van a mindennapjaiban. Alapos és pontos a tanulmányi munkáját illetően, valamint remek csapatjátékos. Versenyeredményei kimagaslóak járási, kerületi és országos szinten is.

  Beke Ádám
  Ádám ifjú kora ellenére kimagasló tehetség. A matematika és szavalóversenyek azok a területek, ahol tehetségét a legjobban kamatoztatja. Kitűnő tanulmányi eredményeinek, szorgalmas és odaadó munkájának köszönhetően az osztályközösség egyik meghatározó és oszlopos tagja.

  A legeredményesebb tanuló: Kajtor Kyra
  Egy igazi sportember, aki a sportgyakorlatokat mozgásművészetté emelte . Remek táncos és csapatjátékos, de egyéni versenyeken épp oly kimagaslóan teljesít. Négy évek keresztül folyamatosan állt a járási Földrajz Olimpia képzeletbeli dobogóján, melynek köszönhetőek képvislete Komárom városát a további fordulókon, mellette pedig a talajgyakorlatok, a gimnasztika és a modern balett többszörös országos és Európa bajnoka. 

  4. A Határőr Utcai Alapiskola díjazottjai

  Samuel Rácz
  Samo az egyik legsikeresebb és legaktívabb diák az iskolában. Tagja az iskolai parlamentnek. Ő vezeti a Zöld Iskola projekt keretében folyó tevékenységeket. Leginkább a természettudományi tantárgyak iránt érdeklődik. Minden évben részt vesz az országos FLL programozási versenyen. További nagy erőssége a sport, amelyet már kisgyermekkora óta űz. Samuel az FC Komárno focicsapatának tehetséges kapusa.

  Petra Patakyová
  Petra mindig is az osztály egyik legtehetségesebb tanulója volt. Erősségei a nyelvek, de a társadalomismeret , és a természettudományos tantárgyakból is kitűnik. Petra tagja volt az FLL csapatnak, minden évben részt vesz tantárgyi olimpiákon és és egyéb tantárgyi versenyeken. Veleszületett tehetsége van az idegen nyelvekhez, amit a gyakorlatban is ki tud használni. Irói kézsége is kiemelkedő.

  A legeredményesebb tanuló: Hodek Dávid
  Dávid a legaktívabb tanulók közé tartozott mind az iskolai, mind az iskolán kívüli tevékenységekben. Tevékenységeinek köre széles. Hodek Dávid az egyik alappillére a Zöld Iskola projektnek, amely a környezetvédelmi tevékenységekre összpontosít. Szintén részt vesz az országos FLL programozási versenyen. Emellett sikeresen képviseli az iskolát a tantárgyolimpiákon és szavalóversenyeken.
  E tevékenységek mellett tagja a Komáromi Kajak-Kenu Klubnak,, naponta edz és gyakran vesz részt versenyeken.

  5. A Munka Utcai Alapiskola tanulói

  Puskás Zsófia
  Zsófi rendkívül mozgalmas tanévet tudhat maga mögött. A Matematika Olimpia és a Pitagoriász versenyen a legmagasabb, járási 1. helyezést sikerült elérnie. A Zrínyi Ilona Matematikaverseny nyugat-szlovákiai fordulóján a 4. helyen, a Nemzetközi Kenguru Matematikaverseny felvidéki fordulóján pedig a 6. helyen végzett. A Bendegúz nyelvÉsz vármegyei (felvidéki) fordulóján szerzett 1. helye, illetve, hogy az országos fordulón eredményes megoldó volt. Az igényes Szép Magyar Beszéd járási fordulóján a 3., kerületi fordulóján a 4. helyen végzett.

  Vajkai Eyram Sophia
  Zsófi egy kitűnő tanuló. Tehetségét főként a humán tantárgyak területén bontakoztatja ki. Szabadidejét kedvtelésének, a standard táncoknak szenteli, ahol szintén kimagasló eredményeket ér el. Az idei tanévben az Angol Olimpia kerületi fordulóján 1. helyen végzett, majd az országos döntőben a képzeletbeli dobogó 3. fokára állhatott fel. Rátermettségét bizonyította a Bendegúz nyelvÉsz versenyen is, ahol a felvidéki forduló 3. helyét szerezte meg.

  A legeredményesebb tanuló: Schiller Balázs
  Balázs évek óta kiválóan képviseli iskoláját a különböző tanulmányi versenyeken nem csak járási, hanem kerületi és, országos szinten is. Eredményei a reáltanulmányok terén: A Fizika Olimpia járási fordulóján a 3. helyen, a Matematika Olimpia járási fordulóján a 4. helyen, a Kémia Olimpia járási fordulóján a 4. helyen végzett. Mindhárom Olimpia kerületi fordulóján eredményesen szerepelt. A Kenguru Matematikaverseny felvidéki fordulójának 19. helyezettje Gimnázium kategóriában, illetve a Zrínyi Ilona Matematikaverseny megyei fordulójának szintén 19. helyezettje. Csapatával a Katedra Történelemverseny országos fordulóján a 2. helyen, a Katedra Irodalomverseny országos fordulóján pedig a 3. helyen végzett. Szabadidejében szívesen olvas, sportol. 

  6. A Komenský Utcai Alapiskola tehetségei

  Oliver Haim
  Otthon, saját műhelyében különféle termékeket készít fából és főként fémből. Ötödik osztály óta jár az iskolában egy műszaki klubba, ahol folyamatosan fejleszti tudását. A jövőben fémfeldolgozással szeretne foglalkozni, és ennek megfelelően választotta meg a középiskolát is. Az elmúlt tanévben a Műszaki Olimpia kerületi fordulóján 2. helyezést ért el. Erre a sikerre épített, és ebben a tanévben Ollé Mátyás Olivérrel együtt a Műszaki Olimpia kerületi fordulóján 1. helyezést, a regionális fordulóján 1. helyezést, az országos fordulóján pedig 1. helyezést ért el.

  Stavrula Baštrnáková
  Stavrula Baštrnáková több versenyen képviseli iskoláját, ahol szép díjakat nyert. Ebben a tanévben részt vett Biológia Olimpián, Matematika Olimpián a kerületi fordulóban – mindkettőn eredményes lett, emellett aktívan részt vett a pikomat verseny megoldásában. A Slávik Slovenska nevezetű énekversenyen pedig kerületi forduló harmadik helyezettje lett.

  A legeredményesebb tanuló: Oliver Mátyás Ollé
  Gyerekkora óta érdeklődik a vonatok iránt, otthonában saját, működő modellvasutat épített. Minden szabadidejét ennek a hobbinak szenteli. Már az elmúlt tanévben a Műszaki Olimpia kerületi fordulóján kategóriájában 2. helyezést ért el, idén pedig már ugyanezen versenyen országos szinten első helyezést ért el.

  7. A Marianum Egyházi Iskolaközponta diákjai

  Urban Ábel
  Ábel hatalmas sikereket ért el a matematika területén. Legszebb eredménye a Katedra Matekverseny országos döntőjében elért 5. hely. Ezen kívül eredményesen szerepelt a Matematikai Olimpiászon, a Zrínyi- és a Dugonics András Matekversenyen. Sokoldalúságát bizonyítja, hogy az Angol-, a Földrajz- és a Biológiai Olimpiászon is eredményes megoldó lett.

  Balázs Alexandra

  Alexandra kimagaslóan szép eredményei vannak a szavalás területén. A kitartó munka erre a tanévre hozta meg igazi gyümölcsét számára, hiszen a Tompa Mihály Szavalóverseny országos döntőjébe is bekerült. Ezen kívül arany sávos besorolást kapott a Kaszás Attila-, a Pislákoló Mécses- és a Hangzó Petőfi Szavalóversenyeken. Minden szavalóversenyen megméretteti magát. Nyert már vers és próza kategóriában is egyaránt.

  A legeredményesebb tanuló: Molnár Ágnes
  Ágnes az idei tanévben az Implom József Helyesírási Versenyen a Határon túli kategória 1. helyezettje lett és megkapta az abszolút legjobb tesztmegoldásért járó különdíjat. Az egri Eszterházy Irodalomverseny országos fordulójának 4. helyezettje lett csapatával. Rendszeres résztvevője a Kenguru és a Zrínyi Ilona Matematikaversenynek. Tagja az iskola „MEG +“ színjátszócsoportjának, a Schola Mariana Nagyok Kórusának valamint a Kaptár Band – Junior zenekarnak, ahol ő maga énekel és hegedűn játszik. 

  KÖZÉPISOKLÁK:

  1. Selye János Gimnázium kiemelkedő tanulói

  Tárnok Ede
  Ede gimnazista évei alatt rendszeresen látogatta a fizika szakköröket, és minden hónapban szorgalmasan számolta a Középiskolai Matematikai Lapok fizika pontversenyének a feladatait. Munkája eredményeképpen az idei és a tavalyi tanévben is a Fizikaolimpia kerületi fordulójának 1. helyezettje, a verseny győztese lett. Az országos döntőben eredményes megoldóként a legjobb 10 versenyző között volt.

  Szépe Dominika
  2022-ben Szépe Dominika A Haza rabjai nevű csapatbanaz Estöri Kreatív Történelemverseny kárpát- medencei döntőben első helyezést ért el, később két éven át mentorként segítette a következő generáció versenyzőit. Idén pedig a Selye 100-on fődíjas lett munkájával, mely Selye János prágai éveivel, tanulmányaival foglalkozott.

  A legeredményesebb diák: Senkulič Dézi
  Dézi a nyolcosztályos gimnáziumunk terciósa. Céltudatosan halad az álmai felé, melyben a rendszeres táncedzések, versenyek sem jelenthetnek akadályt. Kötelességtudatát, elszántságát az elért eredményei is tükrözik. Dobré slovo – Jó szó országos szlovák nyelvű szavalóverseny 2. helyezettje, a Redance Tánciskola csoportos és egyéni táncversenyek első helyezettje. Többször képviselte az iskolát és a Komáromot a Hviezdoslavov Kubín legrangosabb szlovák szavalóversenyen, ahol kerületi második helyen végzett.

  2. Az L. J. Šulek Gimnázium tehetségei

  Matúš Halmo
  Matúš Halmo nagyon olvasott, kiválóan ért a kémiához és a biológiához, és rendkívül érdekli minden, ami a világegyetemmel kapcsolatos. A „Mit tudsz a csillagokról” országos verseny kerületi fordulójában megvédte az 1. helyet, és a regionális forduló sikeres megoldója lett. A Biológiai Olimpia kerületi fordulójában 1. helyezést ért el a projekt rész kategóriában, és sikeresen képviselte az iskolát az országos szinten.

  Sudicka Dominika
  Dominika legnagyobb hobbija az állatok és a növények. A jövőben szeretne hivatásos állatorvos lenni. Aktívan részt vesz a különböző tantárgyi olimpiákon – biológia, történelem, angol, fizika és földrajz. Ezek mindegyikében 1-3 helyezést ért el a kerületi és az országos fordulókban.

  A legeredményesebb diák: Jakub Janík
  Jakub a természettudományos tárgyakat szereti a legjobban. A Tudomány és Technika Fesztivál országos fordulójának sikeres megoldója lett. Projektjét a Szlovák Tudományos Akadémia is elismerte, és lehetőséget kapott arra, hogy bemutassa a Szlovák Tudomány Fiatal Reménységei konferencián. Részt vett a Biológiai Olimpia B kategóriájának projektrészében is, ahol megnyerte az országos fordulót. Hobbija a madarak megfigyelése és tanulmányozása, és ő a Szlovák Madártani Akadémia legfiatalabb tagja.

  3. A Gépipari és Elektrotechnika Szakközépiskola tanulói

  Szuri Gergő
  Gergő önképzés révén is bővíti szakmai tudását. Nyomon követi a műszaki tudományok fejlődését, érdeklődik az elektrotechnika, az informatika, a programozás, a hálózati technológiák és ezek gyakorlati alkalmazása iránt egyaránt. A 2023/2024-es tanévben 2. helyezést ért el a Zenit Web Developer kerületi versenyén, az ENERSOL 2024 kerületi versenyén pedig a 4. helyet szerezte meg. A Siemens Young Generation Award 2024 országos versenyen kiérdemelte a zsűri különdíját.

  Cseh Benedek
  Benedek a műszaki jellegű szakirány ellenére kiváló előadói képességekkel rendelkezik. A Tompa Mihály Országos Verseny elődöntőjében aranysávos minősítést ért el, amivel bejutott a június végén megrendezésre kerülő országos döntőbe. Tagja az iskola színjátszó csoportjának, a VISZTÁNAK. 2018 óta tagja a Felvidéki Rockszínház társulatának, gitározik és énekel az ELEKTROAkuszthik zenekarban.

  A legeredményesebb diák: Kovács Dominik
  Dominik a gépészet szinte mindegyik területén eredményes, legyen szó CNC-programozásról, tervezésről vagy gépészeti technológiáról. A 2023/2024-es tanévben bekapcsolódott az Állami Szakképzési Intézet által meghirdetett IPM STUDENT AWARDS országos szakmai versenybe, amelynek középpontjában a grafikus rendszerek kreatív használata állt. A CTM Dirtking Bicycle című munkájával országos első helyezést ért el. Méltóképpen képviselte iskoláját a nemzetközi SolidEdge verseny országos fordulóján, Budapesten, ahol az 5. helyet szerezte meg.

  4. A Műszaki Szakközépiskola tehetségei

  Oliver Ďurčovič
  A súlyemelő Oliver nyugodt, barátságos természetű. Jellegzetes tulajdonságai a kitartás, a készség, a megbízhatóság és a pontosság. Sportolói karrierje 11 évesen vált figyelemre méltóvá. Ondrej Hekel Emlékversenyen, ahol a Sub junior kategóriában – 89 kg-ig a 3. helyet szerezte meg, majd 2024 májusában a Szlovák Súlyemelő Bajnokságon a junior kategóriában – 89 kg-ig a 2. helyezéssel folytatódott, ahol a 98 kg-os teljesítménnyel, felül 117 kg-os teljesítménnyel sikerült a dobogóra lépnie.

  Döme István
  István tehetséges előadóművész, melyet bizonyított is az évek során. Idén 12-edik alkalommal vett részt a Tompa Mihály Országos Szavalóversenyen, ahol az elődöntőben aranysávos besorolást kapott, mellyel továbbjutott a döntőbe. Az iskolai élet aktív tagja, szívesen vesz részt a közösségi programokban, mint a diáktanács tagja is.
  Az iskolai programokról készült felvételeket több alkalommal saját maga szerkesztette, így szakmai rátermettségét is megmutathatta.

  A legeredményesebb diák: Varga Filip
  Filip végzős diák számítógépes grafikus szakon. Az országos „ZENIT a programozásban” verseny kerületi fordulóján grafikus kategóriában 1. helyezést ért el, majd a Besztercebányán megrendezett országos döntőn is méltón képviselte iskoláját és Komárom városát. Tanulmányai során számos versenyen vett részt, ezen a nívós versenyen pedig sikerült learatnia munkája gyümölcsét. Filip elkötelezett közösségi tag, akinek eredményei és tevékenységei nagymértékben hozzájárultak iskolája hírnevének öregbítéséhez. 

  5. A Kereskedelmi és Szolgáltatóipari Szakközépiskola kiemelkedő diákjai

  Pontyová Abigél, Szakál Szilvia és Rudy Máté
  Az iskola 3 legsikeresebb diákja egy csapatversenyen vett részt. Az International Gastro Erasmus 2024 törökországi nemzetközi főzőversenyen képviselték iskolájukat és Komáromot, ahol 53 diák, 17 csapat, 10 országból vett részt (Franciaország, Spanyolország, Portugália, Olaszország, Hollandia, Észtország, Finnország, Szlovénia, Törökország és Szlovákia). Csapatversenyben egy 3 fogásos menüt készítettek el. Eredményük – arany sáv – 2. hely lett.
  Rudy Máté az iskola legeredményesebb diákja, mivel ő nemcsak a közös munkában vett rész de szintén az International Gastro Erasmus 2024 egyéni versenyében a főétel elkészítése kategóriában – arany sávos lett. 

  EGYÉB TANINTÉZMÉNYEK

  A Művészeti Alapiskola kiemelkedő teljesítményt nyűjtó diákjai

  Laura Mrázová
  Képzőművészetet tanul, alapfokon. Társai közül kiemelkedik érett művészi érzékenységével és egyedülálló tehetségével. Kitartásával és a művészet iránti lelkesedésével egész csoportját inspirálja. Tanulmányai során számos versenyen vett részt, ahol több díjat is nyert. Legutóbb az Ógyallai Csillagvizsgáló „Mit tudunk a csillagokról” című országos pályázaton grafikai logótervét díjazták.

  Lujza Tóthová
  A táncművészeti szak második fokát végezte el idén. Tánccsoportjával 1. helyezést ért el a Com Dance táncversenyen. A lévai Show Time Dance versenyen is megmutatta tánctudását, és két tánckoreográfiával két 1. helyezést ért el.

  Legeredményesebb diák: Martina Illášová
  Martina zongora szakon másoddiplomás. A komáromi VIII. nemzetközi „Egressy” zongoraversenyen korosztályában aranysávos helyezést ért el. Az ének tanszakon szintén a második szinten végzett. Ének szakos tanulmányai során versenyeken és előadásokon is részt vett, szép eredményekkel.

  A Speciális Alapiskola kiváló tanulói

  Rafael Richárd
  Richárd az iskola legeredményesebb tanulója, magaviseletével is példát mutat mindenkinek. Ebben a tanévben elért eredményei közül kiemelkedik az Értelmileg akadályozottak regionális szavalóversenyén elért első helyezés. Emellett rajzversenyeken ér el számos sikert. Országos bajnok ökölvívásban, az iskola futball- és pinpong csapatának oszlopos tagja.

  Štefan Rafael
  Štefan kedves, empatikus, érzékeny fiú. Udvarias és megbízható, feladatait lelkiismeretesen végzi. A tanárokkal szemben mindig készséges és segítőkész. Tanulmányi eredményei kiválóak. Különösen több művészeti versenyen ért el sikereket. Az olvasási versenyen egyéni kategóriában 1. helyezést ért el Az olvasás szórakoztat minket. Rendszeresen képviseli az iskolát sportversenyeken is.