Város 2023. 10. 11.

3,7 milliós fejlesztés Komáromban (SK) – hamarosan zöldenergiával fűthetünk a város legtöbb pontján


Múlt hét csütörtökön az észak-komáromi COM-therm távhőszolgáltató társaság sajtótájékoztatót tartott, melynek keretén belül bejelentették: a hetes lakótelepen, a „Nagykéménynél” található kazánházat  összekötik Bauring, illetve az egyes és a kettes lakótelepek kazánházaival. A COM-therm távhőszolgáltató 3,65 millió eurónyi támogatást nyert el erre a célra a környezetvédelmi alaptól, amelyhez a cég 16 százalékos önrészt biztosít. A beruházás összértéke mintegy 3,7 millió euró
.

Az elmúlt években a COM-therm jelentős fejlesztéseket vitt véghez a „Nagykémény” melletti kazánháznál. Ennek köszönhetően az innen termelt hő már zöldenergiának minősül, ez pedig több szempontból is rendkívül lényeges. Egyrészt energiahatékonyabb lett a hőszolgáltatás (ami leegyszerűsítve azt jelenti, hogy be tudják „fogni” azt a hőt is, ami eddig elillant a levegőben). Másrészt a cégnek nem kell széndioxid-kibocsátási kvótát fizetnie, amely csaknem 1 millió euró megtakarítást jelent. Nem utolsó sorban pedig kisebb a zajterhelés, és nincs környezetszennyezés sem.

A most következő fejlesztéssel az a cél, hogy ezt a zöldenergiát juttassák el a Bauring, valamint a kettes és egyes lakótelepekre is. Ezeken a helyeken ugyanis még a régi, elavult kazánok működnek. Ezeket szeretnék felszámolni.

Mit jelent ez a lakosság számára?
Egyrészt számolnunk kell azzal, hogy a következő időszakban a hetes, és egyes-kettes lakótelepek közt folyamatosak lesznek a földmunkák, amelyek távhővezeték lefektetéséhez szükségesek. Több esetben fel kell majd törni az úttestet, akár lakótelepi parkolót is – tehát valószínűleg szükség lesz a türelmünkre.

Ennél húsbavágóbb kérdés, hogy milyen hatással lesz ez az egyszerű emberek pénztárcájára? A távhő központosítása hosszú távon jelent majd nyereséget a lakosság számára. Ha a jelenleginél nem is lesz olcsóbb a fűtés és a melegvíz, Komáromban még évekig tudják tartani az árakat. Ez pedig a mai, egekbe szökő árak és rezsiköltség mellett némi biztonságot fog nyújtani.   

A fejlesztésnek 50 hónap alatt kell befejeződnie, ám a COM-therm célja az, hogy feleannyi időn belül, azaz 2 év alatt végezzenek a munkálatokkal.

Dráfi Anikó