Város 2014. 02. 05.

4,6 milliárd forintból gazdálkodik idén Dél-Komárom városa

Komárom Képviselő-testülete január végi ülésén elfogadta a város idei költségvetését. A teljes költségvetés 4,6 milliárd forint, ennek döntő hányadát az intézmények működtetése teszi ki. Felújításra, beruházásra, városüzemeltetésre, valamint egyéb célokra így a fennmaradó összeget tudják fordítani.

Az idei beruházási, felújítási tervek között szerepel a Tamási Áron utca teljes rekonstrukciója, amely a monostori bölcsőde, orvosi rendelő és óvoda megközelítését szolgálja, valamint megoldja a vízelvezetés jelenlegi áldatlan állapotát. Szilárd burkolatot kap a Madách utca, átépítik a Tengerészeti emlékmű környékét is. Régi igény volt a Tóparti Óvoda külső felújítása, valamint a Petőfi és a Feszty iskola udvarának rendbetétele, idén ezeket is megvalósítják.

Két nagy pályázat is folyamatban van Komáromban. Az egyik a geotermikus energiára épülő, a másik pedig az ipari park közművesítésének folytatása. A geotermikus projekt megvalósítása után a jelenleg a Dunába folyó termálvízzel képes lesz a város fűteni a Csillag városrészt, a Petőfi iskolát, a városházát, az Arany 17 Rendezvényközpontot, valamint a fürdővel szembeni közintézményeket. Ez nagyjából 70-100 millió forintos megtakarítást jelent majd éves szinten. Az 1,1 milliárdos projektre fél milliárdot nyert a város tavaly.

Az ipari park közművesítése döntő részben szintén uniós pályázaton elnyert pénzből lesz majd fedezve. A 600 milliós beruházás 95 %-át az EU finanszírozza. Ez azért fontos a városnak, mert épp a napokban kezdtek tárgyalni egy olyan céggel, amely zöldmezős beruházást hajtana végre városban. Ahhoz, hogy az ilyen cégek idetelepüljenek, és ezzel új munkahelyeket hozzanak létre, elengedhetetlen a közművesítés folytatása.

Újdonságnak számít, hogy önálló alapot különítettek el a civil szervezeteknek Komárom idei költségvetésében. Az oktatási alapból, illetve az egészségügyi alapból az intézményi rendezvényeket tudják támogatni. Az Önkormányzat részt vesz az iskolatej akcióban, a felsőoktatásban tanuló komáromi diákoknak kiírt Bursa Hungarica ösztöndíj programban, ingyenes balatoni üdülőt biztosít a példaértékűen teljesítő komáromi diákoknak és családjaiknak.

(komárom.hu)