Város 2024. 01. 23.

50 éve történt a lavinakatasztrófa – Szomorú évforduló a komáromi Ipari Szakközépiskolában

A komáromi Gépipari és Elektrotechnikai Szakközépiskolában 2024. január 22-én megemlékeztek az ötven évvel ezelőtt,  1974 januárjában történt lavinakatasztrófáról.

Az intézmény előcsarnokában zajló eseményen Vetter János mérnök iskolaigazgató üdvözölte a szomorú alkalomból megjelent volt diáktársakat, valamint a tragédiában elhunytak hozzátartozóit. Az iskola krónikájából merítve idézte fel a tragikus esemény előzményeit, majd egyes mozzanatait. 1974 január 20-án ugyanis a Magas-Tátrában lezúduló lavina tizenkét áldozatot követelt. Tíz diák – Jozef Balačin, Ladislav Bauer, Pavol Jorík, Tibor Kočí, Tibor Magyarics, Jozef Solár, Dušan Szabó, Július Stumpf, Juraj Tury Nagy, František Varga – vesztette életét,  valamint tanáruk, Daniel Korec és annak tizenhárom éves fia, Milan is a hatalmas hótömeg alatt lelete halálát.

A volt diáktársak nevében Kurucz Dušan mérnök osztotta meg gondolatait meg a fiatal áldozatok tragédiájáról. A szakközépiskola diákjainak alkalomhoz illő szavalatai, valamint Tóth Máté zongorajátéka még ünnepélyesebbé tették a megemlékezést.

A tiszteletadás az iskola előcsarnokában, az áldozatok emlékművének megkoszorúzásával és a kegyelet virágainak elhelyezésével fejeződött be.

PaedDr. Tóth Katalin