Fotók 2022. 08. 12.

54 éve történt: augusztus 9-én adták át a modern komáromi csapóhidat

1968. augusztus 9-én nagy sokadalom gyűlt össze a kikötő felett átívelő újdonatúj felüljárón, hogy tanúja legyen Közép-Európa első és azóta is egyetlen műszaki csodája, a csapóhíd ünnepélyes avatásának.

Fotóinkkal szeretnénk feleleveníteni a híd történetét.

  1. Ezen a fotón még az 1957 előtt járunk – ugyanis ebben az évben bontották le a képen látható kis vashidat, amely összekötötte a várost az Erzsébet-szigettel. A híd vesztét az új hajógyár okozta – pontosabban az ott épülő hajók, amelyek nem fértek át alatta. Új, modern hídra volt szükség.
1.

2. Az új híd nyomvonala nem követte a régi hídét, így többek között felépítésének egyik áldozatává vált a képünkön látható, szigeti fogadalmi Sárkány-kápolna is. 

3. 1957 és 1968 között a gyalogosok és kerékpárosok 15 percenként induló, motoros kompon kelhettek át a másik partra.

3.

4. Itt pedig már Ján Marko-t, a Szlovák technikai komisszió elnökét láthatjuk, ahogy komáromiak százai előtt, büszkén adja át az új hidat a városnak.

4. Fotó: TASR

5. És méltán is lehetünk büszkék az új hídra. Csapóhíd lett, ami rendkívül modernnek, sőt, bizonyos elemeit tekintve egész Közép-Európában egyedülállónak számít a mai napig. A híd tervezője Ľubomír Duba pozsonyi mérnök volt.

5. Fotó: TASR

6. A híd szélessége 12 m, szárnyainak hossza 25 m, együttes súlyuk 350 t. Egy különleges technológiának köszönhetően, vízszintes helyzetből való kimozdításukhoz elegendő egy 40 kW-os motor teljesítménye. A szárnyak nyitása nem tart tovább 3 percnél, a zárás még hamarabb zajlik.

Fotó: Litomericky Krisztián

6. A csapóhíd ötven méteres szélességben íveli át a medret, s ebből a hajózóút szélessége 44 méter. 

Fotó: Komáromi Fotóalbum, Ján Lepies

7. Valamikor a kétezres évek elején… Lassan szükségessé vált a híd renoválása.

7. Fotó: Litomericky Krisztián

8. Erre 2018-ban, a híd 50. születésnapján került sor. Így néz ki ma városunk egyik büszkesége.