Kultúra 2017. 09. 21.

700 kilométert futottak gróf Esterházy János tisztelői – Komáromban is megálltak

Az Esterházy Emlékfutás 2017. szeptember 10 -16. közt zajlott, a futók végigszelték egész Dél-Szlovákiát. A váltófutással során meglátogatták valamennyi felvidéki Esterházy emlékhelyet, közben felhívták a figyelmet gróf újratemetési szertartására, amelyre a zárónapon Alsóbodokon került sor.

A futók összesen 22 emlékhelyet látogattak végig, az alábbi településeken:
Nyitraújlak, Búcs, Komárom, Udvard, Érsekújvár, Gúta, Pozsony, Somorja, Dunaszerdahely, Pered, Királyhelmec, Kassa, Várhosszúrét, Rimaszombat, Losonc, Kalonda, Nagycsalomja, Ipolynyék, Ipolyság, Palást, Léva és Pográny.

A gútai Zsélyi Zoltán, az emlékfutás megálmodója és szervezője így mesélt a mögöttük lévő kilométerekben gazdag napokról: „Tízfős csapattal vágtunk neki, a naponta ultra maratoni távokat teljesítő vállalkozásnak. Igyekeztünk minél több magyarlakta települést érinteni, ahonnét jelképesen néhány marék földet gyűjtöttünk, amelyet végül Esterházy János végső nyughelyénél helyeztünk el. A településeken szeretettel fogadtak bennünket, a legtöbb helyen emlékszalaggal is díszítették a feszületünket.”


Az emlékhelyeken a helyi lakossággal közösen koszorúval is tisztelegtek a mártír gróf emléke előtt. A futókat sok község szívélyesen látta vendégül, volt ahol ebédet, vacsorát vagy szállást is biztosítottak nekik. Számos helyen pedig helyi futók és kerékpárosok kísérték a nemes küldetést felvállaló futócsapatot. A kimagasló vállalkozást nagymértékben a somorjai székhelyű LIBERTATE polgári társulás támogatta.


A célba érkezés a zoboralji Alsóbodokon volt, ahol népes tömeggel, örök nyugalomra helyezték Esterházy János hamvait az újonnan felszentelt Szent Kereszt Felmagasztalása- kápolnában. „Az idézetekkel díszített feszületünk és a két nagy kosárnyi föld a hamvak mellé kerültek. Nagy öröm volt számunkra, hogy személyesen mesélhettünk utunkról a mártír lányának Esterházy-Malfatti Alicenak és unokájának, Giovanni Esterházy-Malfatti Jánosnak. Még személyes meghívást is kaptunk tőlük Olaszországba és Brüsszelbe is, hogy ez által fejezzék ki irányunkban köszönetüket.” – árulta el Zsélyi Zoltán, aki meghatódva mesélt a felemelő pillanatokról.

Sajtóhír