Mix 2018. 12. 21.

Selyések Esterházy János nyomában

„Édesapám nagy műveltségű világlátott férfi volt. Ottó főherceg szárnysegédjeként ellenzéki magatartásával vált közismertté, s katonatisztként szolgálta a Monarchiát. Édesanyámat, Tarnowska Erzsébetet, akivel 1897-ben jegyezték el egymást, Krakkóban ismerte meg, amikor ott állomásozott az ezredével“ – kezd élettörténetébe a mírovi börtönben Esterházy János a Selye János Gimnázium diákjainak novellájában. Kovács Kata Luca, Zalka Virág, Szoboszlai Bálint és Kiss Zsóka a magyar gróf utolsó napjait képzelte el, ahogy egy másik elítéltnek mesél. A novellából kiderül, hogy Esterházy János származását akár az évszázados lengyel-magyar barátság egyik jó példájaként is felfoghatjuk, hogy a fiatal gróf többedmagával fegyverrel a kezében próbálta a csehszlovák hadsereget feltartóztatni, és arra is fény derül, hogyan érti meg édesapja utolsó szavait, üzenetét, „Légy mindig jó magyar!“

Lucáék az idén harmadszor elinduló estöri-verseny első fordulóját sikeresen teljesítették, míg a másodikban egy általuk választott témát dolgoztak fel esszé formájában. Ehhez a fordulóhoz tartozik még egy instagramos fotó is, amely egyszerre jeleníti meg Esterházy Jánost szüleivel, miközben a képen feldereng a szomorú, tragikus jövő is, a mírovi börtön 7832-es számú rabja. Az Esterházy Magánalapítvány által szervezett történelmi vetélkedő célja, hogy a diákok kreatív feladatokon keresztül ismerjék meg a magyar történelem talán legbefolyásosabb arisztokrata családjának történelmét. Idén a 20. század került a figyelem középpontjába, ezért adott volt számunkra, hogy a mártír kisebbségi politikussal, Esterházy Jánossal foglalkozzunk. A fotó elkészüléséhez külön köszönetet szeretnénk mondani a Jókai Színház segítségéért, különösen Hók Adriannának, és Tóth Karolának. Iskolánk diákjait és a lap olvasóit pedig szeretnénk arra buzdítani, hogy keressék meg Zalka Virágot az Instagramon, @zalkavirag_ néven és bejelölhetitek legutóbbi képét.

Minél több „like” gyűlik össze, annál nagyobb az esélye csapatunknak arra, hogy a februári középdöntőn részt vehessen, ahol már a tét a kismartoni döntőbe való jutás lesz. Előre is köszönjük az olvasók támogatását!

(Elek József, Vajányi Orsolya)