Régió 2018. 08. 02.

700 millió forintból épült látogatóközpont nyitotta meg kapuit a tatabányai Turulnál

A tatabányai Turul szobor közelében szerdán nyitotta meg kapuit a Gerecse Kapuja elnevezésű látogatóközpont, amelyben étterem, egy emlékmű történetét bemutató interaktív kiállítás és egy ajándékbolt is helyet kapott.

Schmidt Csaba polgármester elmondta, az emlékmű mellé olyan épületet kívánt emelni az önkormányzat, amely méltó Tatabánya jelképéhez. Kossuth- és Ybl-díjas építészeket hívtak meg a vázlattervek elkészítésére, amelyeket szavazásra bocsátottak.

A közvélemény és a szakmai zsűri egyaránt Dévényi Sándor alkotását tartotta a legjobbnak, aki egy repülni készülő Turul madárra emlékeztető épületet tervezett. A létesítmény organikus formájával illeszkedik a tájba, az épület díszítésére a Gerecse kőbányáiban fejtett anyagot használtak.

(fotó: tatabanya.hu)

Az ötszáz négyzetméteres turisztikai látogatóközpont a meglévő parkoló kilátó felőli végében épült fel. A fejlesztés során felújították az emlékmű körüli parkerdő padjait és asztalait, valamint több turisztikai látványosságot alakítottak ki.

Az épület kapuzata két, közel szimmetrikus félre osztja a látogatóközpontot, ahonnan sétautak indulnak a Gerecse Tájvédelmi Körzet látványosságai felé, a tanösvényhez, a Szelim-barlanghoz és a Ranzinger Vince kilátóhoz.

A hétszáz millió forintos beruházásra az önkormányzat a Területi Operatív Program pályázatán keresztül 514 millió forintos, vissza nem térítendő támogatást nyert.

A megnyitón Stubendek László (balra) és Molnár Attila (jobbra), Észak- és Dél-Komárom polgármesterei is részt vettek (fotó: kemma.hu)

(mti)