Város Dél-komárom 2018. 04. 24.

Felavatták az új Duna-híd látogatóközpontját

Aki kíváncsi, hogyan is épül fel az új, Szlovákiát és Magyarországot összekötő átkelő a Duna felett, az júniustól bejelentkezéssel is megnézheti az építkezést. Tegnap felavatták a látogatóközpontot magyar oldalon, az épülő hídfőnél. A rendezvényen Dr. Molnár Attila dél-, és Stubendek László észak-komáromi polgármester is részt vett.

A tíz konténerből álló, kétszintes létesítményből a híd átadásáig lehet nyomon követni a munkálatokat. A látogatóközpontot a koppánymonostori kanyar elhagyása után, a Duna part felé tartva apró murvás úton lehet megközelíteni autóval. A központban a hónap utolsó szombatján nyílt napot is tartanak.

fotók: komarom.hu

Az új átkelőt H-M DUNAHÍD Konzorcium építi meg. A kivitelezés nettó összege mintegy 28 milliárd forint, melynek 85 százaléka uniós forrás.

Az új komáromi Duna-híd a meglévő vasúti hídtól 170 méterrel nyugatra épül meg. A beruházás 2017 nyarán kezdődött meg, és a tervek szerint 2019 őszére fejeződik be.

A 600 méter hosszú hídon kétszer egysávos főút vezet majd át a Duna felett, kerékpárutat, gyalogos járdát, közvilágítást is kialakítanak. Az egyedi szerkezet miatt a pilon és a kábelek díszkivilágítást kapnak.

Készülnek az új komáromi Duna-híd pillérei (fotó: MTI)

A kivitelezés koordinátora Magyarország, a projekt a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium és a szlovák Építésügyi és Regionális Fejlesztési Minisztérium megbízásából, a NIF Zrt. és szlovák közútkezelő társaság, a Slovenska správa ciest (SSC) beruházásban valósul meg.

A kétoldali közúti csatlakozás két külön beruházásban épül meg, a Magyarországon tervezett út a 131 sz. főút, Komárom déli elkerülő úthoz csatlakozik. Ezen a szakaszon két körforgalom és két kisebb híd lesz.

Az új közúti híd elkészülte után a teherforgalom az M1 autópályától a települések érintése nélkül érheti el a szlovák határt, így jelentősen mérséklődik a lakott területek zaj- és környezeti terhelése, illetve gyorsabbá és biztonságosabbá válik az átkelés.

A Duna-híd látványterve (fotó: MTI)

(az MTI cikkének felhasználásával)