Kultúra 2015. 10. 06.

85 éves a Jókai mozi

120 évvel ezelőtt, 1895. december 28-án látott először mozgógépet a közönség: a Lumiére fivérek a párizsi Grand Caféban végrehajtották a világ első filmvetítését. Ezt az eseményt nevezik a mozi megteremtésének. 

Nos, a komáromiaknak még néhány évet várniuk kellett a mozi megteremtésére. Ugyanis – akkori viszonyokhoz képest – nem sokkal később, 1930-ban nyílt meg dél-komáromban az első filmszínház.

Ekkor azonban a komáromi közönség már láthatott mozgóképeket: ugyanis 1925 táján egy hentes – sajnos nevét nem jegyezték fel az utókor számára – a gimnázium területén álló barakkok egyikében, kezdetleges eszközökkel, vetített filmeket.

4

A barakk beázott, tönkrement, ekkor jött Melkovics Mihály, aki a saját telkén, ott, ahol a Jókai mozi ma is áll, részben saját pénzből, részben hitelből felépítette a mozit, amely 1930 szeptember végén nyílt meg.

A város lakói lelkesen fogadták az új létesítményt: egyfajta ünnep volt moziba járni. Többségében angol, francia és amerikai alkotásokat nézhettek, ekkor még kevés volt a magyar film. A tekercseket maga Melkovics szerezte be: oldalkocsis motorjával járt fel értük Budapestre. Annak ellenére, hogy a 30-as években az északi városrészben is megépült egy mozi, mégis sokan átjártak a mai Jókai moziba.

2

A második világháború alatt a mozigépeket ellopták, ezeket később Melkovics pótolta. Az államosításig ő vezette a mozit. A politika jelentősen rányomta a bélyegét a filmekre. Ezekben az évtizedekben számos nagysikerű magyar film készült, melyeket még ma is szívesen nézünk. Azonban ezeken kívül csak szovjet alkotásokat vetíthettek. Később már játszhattak olasz, német, francia és angol filmeket is, illetve elkezdődtek a matinék.

A ’90-es évek elején igazi reneszánszát élte a Jókai mozi, a vetítések teltházzal mentek, aztán folyamatosan apadni kezdett a nézői létszám. Ez egyrészt annak tudható be, hogy megjelentek a multiplexek, a komáromiak inkább Győrbe, Tatabányára vagy Budapestre mentek, ha filmeket akartak nézni.

Korábban 3000 mozi üzemelt Magyarországon, ma már csak 600. A Jókai mozi annak köszönheti létét, hogy önkormányzati fejlesztésnek köszönhetően premieridőben vetítik a filmeket, 3D-ben és 4K-s technikával.

Forrás: komarom.hu

1

 

Szólj hozzá!