Mix 2024. 05. 07.

995 iskolában, 110 bankban és 40 elektronikai szaküzletben volt ma bombariadó

A rendőrség aktuális nyilvántartása szerint összesen 995 iskolában volt ma bombariadó Szlovákiában. A bombariadó továbbá 110 bankot és 40 elektronikai szaküzletet érintett. A rendőrség erről a közösségi oldalán tájékoztatott.

Értesülések szerint több mint 200 iskolába az alábbi emaileket juttatták el: 

„A városaitokban a mudzsáhidok megölnek benneteket, bárhol is vagytok. Az iskola területén bomba van. A fájdalmas vég utolér benneteket. Harcosaink jó céllal érkeztek, hogy elhozzák nektek az iszlám vallást. Végeredményben az üdvösség az iszlámban van, nem a ti hamis vallásaitokban.
Amikor a testvéreink a rendszer miatt menekültek, ti lezártátok a határaitokat. Azt gondoltátok, hogy ez megvéd benneteket a teremtőtökkel való találkozástól? Most itt vagyunk az egész országotokban. Csak az a lehetőségetek van, hogy csatlakoztok hozzánk, vagy megadjátok magatokat, vagy meghaltok.
És jaj annak, aki agressziót követ el ellenünk.”

A Markíza értesülései szerint a fenyegető e-mail-üzenetet szlovák nyelven, orosz e-mail címről írták. A múlt héten több mint 120 iskolának küldtek hasonló e-mailt a Pozsonyi régióban – ez azonban nem azonos azzal, amelyet ma küldtek szét.

Ami az iskolákat illeti, ma (2024. május 7.) Pozsony megye 84, Trencsén megye 111, Nyitra megye 207, Nagyszombat megye 105, Eperjes megye 125, Kassa megye 107, Besztercebánya megye 62 és Zsolna megye 194 iskolája kapott bombával fenyegető üzenetet.

Emellett üzletek is veszélybe kerültek: többek közt a pöstyéni Tesco szupermarketet és a NAY üzleteit is átvizsgálták, miután a varannói (Vranov nad Topľou) ügyfélszolgálat egy e-mailt kapott, amelyben arról írtak, hogy az üzletek egyikében bombát rejtettek el. 

Emellett bombariadót hirdettek a VÚB bank összes szlovákiai fiókjában.

A rendőrség több intézkedést is foganatosított a fenyegetésekkel kapcsolatban. Minden óvintézkedést megteszünk, hogy elkerüljük az életet és a testi épséget fenyegető veszélyt. Az ilyen fenyegetéseket a rendőrség nem veszi félvállról, ezért az intézkedésekbe a NAKA munkatársain kívül más rendőri erőket is bevontunk” – jelentették ki. A Nemzeti Bűnüldöző Ügynökség (NAKA) egységein kívül tűzszerészek, kutyás rendőrök és a kerületi igazgatóságok egységei is bekapcsolódtak az akcióba. Az e-mail forrásának felderítésébe további biztonsági szolgálatok, valamint külföldi partnerek is részt vesznek.

Az összegyűjtött bizonyítékok alapján a NAKA nyomozói mindkét esetben terrorcselekmény különösen súlyos bűncselekménye miatt indítottak büntetőeljárást. Az elkövetőre így 20-tól 25 évig terjedő börtönbüntetés vagy életfogytiglani szabadságvesztés vár.

Források: Új Szó és Ma7