Sport 2017. 02. 28.

A csocsócsatár

A komáromi Kovács Álmos harmadikos gimnazista reggel tanul. Azt mondja, könnyebb tiszta fejjel készülni az órákra, mint este fáradtan, az edzések után. Két éve lett az élete része a csocsó, azóta vezeti a kerületi ranglistát a nemzetközi helyezésekkel is büszkélkedhető kétszeres országos bajnok csocsócsatár.

Mi váltotta ki az asztali foci iránti rajongását?
Az, hogy szakítottunk a barátnőmmel, és az olvasáson kívül csak a csocsó maradt. Amióta gimnazisták vagyunk, gyakran lejártunk a Švejk és az Irish vendéglőkbe csocsózni a barátaimmal. A szakítás után három-négy órát is játszottam naponta. Megfogott a játék. Örültem, hogy valami elvonja a figyelmemet a szerelmi bánatomról.

Ki nevezte be az első csócsóversenyre?
Farnbauer Tamás, vagyis Fambi, az egyik legjobb barátom. A negyedik helyen végeztünk.

És amikor először országos bajnok lett?
Azt a címet is vele nyertem középiskolák közötti párosban. Épp a döntő szettet játszottuk, a pontok aránya pedig 7:7 volt. Jött az utolsó labda. Nálam volt középen a labda, sikerült átjátszanom a középpályán, lefogtam, és időt kértem. A játékot folytatva, Fambi tanácsára rövidet húztam a snaken lefelé. Amikor sikerült berúgnom, egymás nyakába ugrottunk, és megköszöntük kiváló ellenfeleinknek a játékot. Nagyszerű érzés volt, s  hatalmas motiváció a jövőre nézve is.

Figyeltem az előbb, hogy mit csinált a kis golyóval. Lefogta egy figurával, majd villámgyorsan belőtte a kapuba.
Ahhoz, hogy ezt meg tudjam csinálni, labdabiztosság és főleg gyakorlat kell. A Snake shot, a Pin shot, a Pull shot és a Push shot a legbiztosabb lövésformák a világon. Snake-t játszom. Véleményem szerint ez a legpontosabb és a legbiztosabb.

Sőt, a leggyorsabb is! Nem is vettem észre, mikor került a kapuba a golyó.
Egy idő után már csak rutinból csinálja az ember, és rutinból is véd.

Könnyen megtalálta a helyét a Komáromban működő kerületi válogatottban? Kudlík Maroš edző és játékos, Madarász Béla, Farnbauer Tamás, Füsi Tamás és Varga Szabolcs mellett?
A csapat már létezett, amikor elkezdtem játszani. Hét hónap múlva szóltak, hogy nagyon nagy esélyem van bekerülni a kerületi válogatottba. Azután bekerültem, és a tavalyi országos bajnokságon már az ő színeikben indultam. Most pedig a szlovák válogatottba hívnak. A junior csapat hét tagú. Reménykedve várom a válaszukat. Közben februárban, márciusban és áprilisban minden hétvégén csócsóversenyekre indulok. Remélem, nem megy majd a tanulás és az egyéb dolgaim rovására. Nagyon várom. Lesz kerületi, országos és nemzetközi verseny; egyénileg, csapatban és párosban is indulok majd. Remélem, méltó módon képviseljük majd Komáromot.

Bizonyára rengeteg érme, kupája van. 
Csak tavaly, csupán a csocsóból kilenc kupát és temérdek érmet sikerült összegyűjtenem. Édesanyám nemrégiben kezdett el gondolkodni egy új polc felszerelésén a szobám falára.
A történelmet mikor szerette meg?
Kiskoromban. Édesanyám meséket mondott, édesapám Napóleonról és Nagy Sándorról beszélt. Már akkor kíváncsi voltam, kik lehettek ők. Több mint tíz éve a történelem rabja vagyok. Mintegy kétszáz történelmi témájú könyvem van.

Ha nem csócsózik, akkor olvas?
Olvasok, de fontosak a találkozások is. Játékostársaimmal sokszor kimegyünk beszélgetni, filozofálni. Többször előfordult már, hogy Madarász Béla játékostársammal a kvantummechanikáról veszekedtünk a kávéházban, ahol pincérként dolgozik. Végezte a dolgát, közben az érvekkel-ellenérvekkel „támadtuk” egymást.

Korosztálya fiataljainak az életét éli?
Nem nézek tévét, minimalizáltam a számítógép használatát. Diszkóban talán életemben nem voltam. Ennek ellenére szeretek bulizni, és minél több időt tölteni a barátaimmal. A gimibálokat kifejezetten kedvelem. Ritka kulturált szórakozási lehetőség a fiataloknak. Örülök, hogy rendszeresen megszervezik, és örömmel látogatom.

Jól sejtem, hogy sportos történész szeretne lenni?
Álomállás lenne a történészi. Szemeszterekben tanítanék, köztük pedig ásatásokban vennék részt. Közben persze nem feledkeznék meg a sportról sem.  Istennek hála, eddig minden segítséget megkaptam, hogy beteljesítsem az álmaim. Bízom benne, hogy továbbra is így lesz.

Kovács Álmos (17): Hétéves koráig Hetényen élt, akkor költöztek Komáromba. Édesapja mérnök, édesanyja pedagógus. Álmos a komáromi Selye János Gimnázium 3. D osztályába jár. Kedvenc tantárgya a történelem, amit Elek József tanít. Korosztálya kerületi csocsóbajnoka, a középiskolások között kétszeres országos bajnok; két nemzetközi negyedik hely birtokosa. 2015 szeptembere óta vezeti a kerületi csocsóranglistát a felnőttek között és korosztályában is. Futásban országos harmadik lett. Asztaliteniszben két nemzetközi harmadik helyet szerzett, és országos bajnok lett a 15 éven aluliak kategóriájában, a magyar alapiskolák között. Nyárad U18-as focicsapatának csatára.

Bárány János
Forrás: Csallóköz hetilap

Szólj hozzá!