Kultúra Dél-komárom 2022. 10. 05.

A dél-komáromi Csillagerődöt méltatták Segoviában

Európa egyik legfontosabb kulturális fesztiválján, a spanyolországi Segoviában rendezett Hay Fesztiválon, a világ legelismertebb múzeumi és kulturális szakemberei előtt mutatta be a Liget Budapest projektet és a nemrég átadott épületeket Baán László, a Liget Budapest Projekt miniszteri biztosa. A fejlesztések része a dél-komáromi Csillagerőd is.

– Az innovációra és hagyományokra fókuszáló nemzetközi rendezvényen nagy tetszést aratott Európa legnagyobb kulturális beruházása a szakmai berkekben és a látogatók körében egyaránt – áll a közleményben.

Baán László a Múzeumok és az új urbanizmus című beszélgetésen azt emelte ki, hogy a Liget Budapest projekt nemcsak Magyarország legjelentősebb kulturális fejlesztése, hanem jelenleg Európa legnagyobb léptékű kulturális tartalmu városfejlesztési projektje.

– Egy város vonzerejét azok a kulturális rétegek jelentik, amelyeket az elmúlt évszázadok hoztak létre és amelyek a modern korban is újra megélhetőek. Minden élő város hozzáad az örökölt kulturális rétegekhez, ezt tesszük mi is a Liget Budapest Projekt megvalósításával: megőrizzük a régi értékeinket, megújítjuk őket, mint a Szépművészeti Múzeumot és a Millennium Házát, valamint hozzáadunk újat, világszínvonalon, mint a Magyar Zene Házát, és a Néprajzi Múzeumot – hangsúlyozta a közlemény szerint Baán László.

Hozzátette: már látjuk, hogy a Liget Projekt eddig megvalósított elemeit – a régi és új kulturális intézményeket a megújított zöld környezetben – már több millión látogatták meg és azokat nagy elismerés és szeretet övezi. Mindinkább azt tapasztaljuk, hogy egyre jobban látja a nemzetközi közönség is, hogy Budapest történelmi szövete ezeknek a hozzáadásával tovább gyarapodott, ami tovább növeli Budapest és az ország hírnevét, s egyben turisztikai vonzerejét. 

A miniszteri biztos hangsúlyozta: a projekt már most jelentős eredményekkel bír, de még közel sem ért a végére, a legnagyobb és legfontosabb fejlesztése, a Pritzker-díjas japán SANAA építésziroda által tervezett Új Nemzeti Galéria felépítése még hátra van.

Ez az új múzeum nélkülözhetetlen ahhoz, hogy a megújult Városliget mindenhonnan látható módon felkerüljön Európa kulturális térképére – közölte Baán László.

(Forrás: MTI / kemma.hu)