Sport Dél-komárom 2024. 05. 29.

A dél-komáromi Vasember ezúttal az USA-n teker át!

Harmadik alkalommal is rajthoz áll a Szőnyi Ferenc a Race Across America kerékpárversenyen. Az extrém sportoló előtt egy közel 5.000 km-es út áll, melyet a nyugati parttól a keleti partig kell megtennie az Egyesült Államokban. Ez a verseny hatalmas állóképességet, erőt és kitartást igényel a résztvevőktől.

Szőnyi Ferenc elmondta, hogy 2022 novemberében komoly műtéten esett át, ami miatt kérdésessé vált, hogy valaha is visszatérhet-e a sporthoz. A futás még nem megy úgy, mint korábban, de a kerékpáros edzéseket már tavaly év végén elkezdhette, így folyamatosan készül a versenyre.

A sportoló azt is elárulta, hogy a versenyt 13 nap alatt kell teljesíteni, és az intenzív edzéseknek köszönhetően az eddigi felkészülési időszakban 12 kilogrammot fogyott.

A verseny június 11-én kezdődik, és a résztvevőknek június 23-ig kell célba érniük, az ünnepélyes záróceremóniát pedig június 25-én tartják.

Szőnyi Ferenc hangsúlyozta, hogy számos nehézséget kell majd legyőznie, hiszen ezt a versenyt 60 év felettiek ritkán vállalják, emellett nagyon figyelnie kell a szintidőre és be kell tartania a verseny szabályait.

A sportoló azt is megemlítette, hogy saját közösségi oldalán folyamatosan tájékoztatni fogja a komáromiakat, így naponta nyomon követhetik aktuális eredményeit.

Szőnyi Ferenc, a dél-komáromi Vasember, nemzetközi hírnévre tett szert lenyűgöző teljesítményeivel az ultratávú sportok világában. Számos kimagasló eredménnyel büszkélkedhet. Három alkalommal vett részt a Race Across America (RAAM) versenyen, amely a világ leghosszabb kerékpáros megmérettetése. Szőnyi az első magyar, aki sikeresen teljesítette ezt a kihívást, és minden alkalommal kiemelkedő eredményt ért el.

Többszörös világbajnok az ultra triatlon különböző versenyszámaiban. 2010-ben megnyerte a tízszeres ironman világbajnokságot Mexikóban, ami az egyik legkeményebb megmérettetés a triatlon világában.

A dél-komáromi Vasember a Deca Ironman versenyek specialistája is, ahol tíz egymást követő ironman távot kell teljesíteni. Több alkalommal sikerült dobogós helyezéseket elérnie, ezzel is bizonyítva kivételes kitartását és állóképességét.

Számos ultra maratonon is részt vett és kiemelkedő eredményeket ért el. Például a Spartathlonon, amely egy 246 km-es verseny Athén és Spárta között, sikeresen célba ért és kitűnő időeredménnyel zárta a versenyt.

Szőnyi többször is indult a magyarországi Double Ironman versenyen, ahol kétszeres ironman távot kell teljesíteni. Mindig az élmezőnyben végzett, ezzel is erősítve hírnevét az ultra sportok világában!

(Nyitókép: mozgasvilag.hu)