Kultúra 2019. 11. 15.

A félkegyelmű a Szlovák Nemzeti Színházban

Fjodor Mihajlovics Dosztojevszkij A félkegyelmű című regényének színpadi adaptációját adja elő a Komáromi Jókai Színház társulata ma este 19 órakor  a pozsonyi Szlovák Nemzeti Színház új épületének stúdiószínházában. Ez lesz a Martin Huba m.v. rendezte dráma huszonkettedik előadása.

A félkegyelmű premierje 2017. december 8-án volt, és a produkció szép szakmai sikereket hozott. Az előadással a Komáromi Jókai Színházat, egyetlen határon túli magyar társulatként, idén májusban meghívták a budapesti Nemzeti Színházba, a VI. Madách Imre Nemzetközi Színházi Találkozóra, a világhírű produkciókat felvonultató MITEM-re.

Tavaly, a Magyar Színházak 30. Kisvárdai Fesztiválján A félkegyelmű Kisvárda Város Közönségének Díját nyerte el. A legjobb női mellékszereplő díját pedig a szakmai zsűri a Jászai Mari-díjas Bandor Évának ítélte oda Lizaveta Jepancsina megformálásáért.

A főszerepeket Szabó Viktor, Holocsy Katalin, Tóth Tibor Jászai Mari-díjas alakítják. A ma esti pozsonyi előadás szlovák feliratozással tekinthető meg a Szlovák Nemzeti Színházban.

(jsz)

Fotó: Kiss Gibbó Gábor