Kultúra 2019. 11. 13.

A Fórum Kisebbségkutató intézet tisztelgése a bársonyos forradalom előtt

Az 1989 novemberében megkezdődött bársonyos forradalom Szlovákia és az itt élő magyarság történelmének az egyik legfontosabb, legpozitívabb pillanata. A demokratikus átalakulásból a szlovákiai magyarok is jelentősen kivették részüket, sőt a Független Magyar Kezdeményezés november 18-i megalakításával meg is előzték a szlovák és a cseh ellenzéki mozgalmakat és irányt mutattak azoknak.

A Fórum Kisebbségkutató Intézet két projekttel is tiszteleg a bársonyos forradalom szereplői és eseményei előtt. Az első egy vándorkiállítás, amely A bársonyos forradalom és a szlovákiai magyarok címet viseli, és amelyet a következő hetekben Dél-Szlovákia számos településére eljut majd, és amely azt mutatja be, hogy a kapcsolódott be a szlovákiai magyarság a rendszerváltás folyamatába. A kiállítás ünnepélyes bemutatójára november 17-én a komáromi Tiszti Pavilon épületében kerül sor.
Másnap, november 18-án tesszük a szélesebb közönség számára is elérhető lesz Az első lépés című dokumentumfilm, amelyben a Független Magyar Kezdeményezés megalakulását, az ahhoz vezető út kerül bemutatásra. A harminc perces dokumentumfilm ettől a naptól kezdődően mindenki számára elérhető a legnagyobb videó megosztó portálon.

A film előzetesét az alábbiakban tekinthető meg: