Kultúra 2019. 10. 15.

A Harmónia-díj új otthona a komáromi Városi Művelődési Központ

Október végén a komáromi Városi Művelődési Központban új játékteret avat fel Boka Gábor előadása.

A vásári komédia egyszemélyes virtuóz művészét, Boka Gábort jól ismerik a komáromi nézők. Boka több mint harminc éve foglalkozik a műfajjal: 1984-ben alapította meg a Lopótök Színtársulatot, amely a 90-es évek közepére karakteres, új színt hozott a magyar vásári komédiás világba. 2019. október 27-én 15:00 órától János vitéz című „képmutogató” előadását láthatják Komáromban, a művelődési ház második emeleti előcsarnokában– a „babzsákos galériában” – az érdeklődők. János vitéz történetét mindenki ismeri, vagy legalábbis azt hiszi. A kissé kusza, olykor megfakult emlékképek félreértésekre adhatnak okot, és az ebből adódó helyzetkomikum miatt vidám pillanatok részesévé válnak a nézők. Azonban a váratlan események sem tudják eltéríteni a hőst a kijelölt útról: Kukorica Jancsi beáll huszárnak, legyőzi az óriáskirályt, eljut Tündérországba. A kalandos történet végén – ahogy az a mesékben illik –, a jó elnyeri méltó jutalmát, a gonosz pedig megérdemelt büntetését.

A komáromi Városi Művelődési Központban november 6-án 19.00 órai kezdettel látjuk vendégül a SĽUK – a Szlovák Állami Népművészeti Együttes „Triptych” címet viselő műsorát. Az előadás az együttes megalakulásának 70. évfordulójára jött létre, s a teljes társulat számára bemutatkozási lehetőséget biztosít. A Triptichon (Triptych) ahogy neve is mutatja három nagy részből áll – az egyes felvonások címe Ballada, Czifra és Tátra. (Balady, Cifry, Tatry). Az előadás megálmodója, forgatókönyvírója és rendezője Juraj Hamar és Stanislav Marišler. Jegyek az előadásra a Városi Művelődési Központban kaphatók.

2019-ben megújul a Szlovákiai Magyar Zenei Díj. A 2011-ben alapított a szlovákiai magyar zenei élet kimagasló eredményeit értékelő Harmónia-díj 2019-től a komáromi Városi Művelődési Központban kerül majd megrendezésre. A változásokról a komáromi Művelődési Központ igazgatója, Lakatos Róbert számolt be:

„A Harmónia-díj nagyszerű kezdeményezés, hiszen végre mi magunk dönthettünk az adott évad szakmai értékeiről. Kitűnő művészek vannak itt Felvidéken, fontos volt, és most is fontos, hogy megtiszteljük őket azzal, hogy értékeljük, elismerjük a munkájukat. Ugyanakkor olyan kicsi ez a piac, ez a közeg, hogy szükség van a változásra. Kiderült, hogy hat-hét díjat nem lehet már minden éven kiosztani. Sok beszélgetés után döntöttünk, hogy bizonyos dolgokat megreformálunk. Nagyon szép kezdeményezés volt az is, hogy minden éven máshol rendezzék meg ezt a gálát, hiszen így az egész országban látják, mindenki a részese lehet, de a kivitelezés szempontjából sok problémát okozott. Ezért 2019-től a komáromi Városi Művelődési Központ ad majd otthont a Harmónia-díj gálájának. A másik jelentős változás, hogy 2019-től minden évben egy ember kaphatja csak meg a Harmónia-díjat, nem lesznek külön kategóriák.  Természetesen a közönség is jelölhet alkotókat, mint korábban, de a bizottság csak egy művészt választ ki évente. Ezekkel a reformokkal új lendületet és méltóságot szeretnénk adni ennek a kezdeményezésnek, és a szlovákiai magyar zenei életnek.”

A Harmónia-díj ünnepi díjátadó gálaestjére 2019. november 16-án 18:00 órai kezdettel kerül sor a komáromi VMK-ban, fellépnek: Benkó Ákos, Zsapka Attila, Pósfa Zenekar, Concordia, Arizóna, Lakatos Róbert. Az est sztárvendége Balázs Fecó, aki hosszú idő után először ad koncertet Komáromban.