Mix 2023. 09. 29.

A helyes otthoni fogápolás fontossága és módszerei

Fogaink állapotát rengeteg minden befolyásolja, mint például az étkezési szokásaink vagy a nyálunk összetétele, de még mindig érvényes az a tény, hogy a fürdőszobában dől el, hogy milyen gyakorisággal kell majd meglátogatunk fogorvosunkat. Felvetődik a kérdés: tudjuk, hogy kell helyesen fogat mosni? Milyen fogkrémet használjunk? Mi az a fogköztisztító kefe és szükségünk van-e professzionális szájhigiénás kezelésre? Az alábbiakban a komáromi DentaLife fogászati rendelő dentálhigiénikusa, Dombóvári Katalin ajánl néhány egyszerű, ám hasznos praktikát fogaink ápolására. 

fogápolás alapja: a helyes fogmosási technika

A helyes fogmosási technika elsajátítása az otthoni fogápolás alfája és omegája. Sokan azonban nincsenek tisztában a tökéletes fogmosási módszerrel. „Képzeljük el úgy a fogkefét, mint egy tollat, amivel éppen írunk és a hüvelyk-mutató-középső ujjunkkal tartjuk. Ez a módszer megakadályozza, hogy túl erősen nyomjuk rá a fogkefe sörtéit a fogainkra, ami nem előnyös fogmosáskor. A fogkefét helyezzük a fogak és az íny közé 45 fokos szögben az íny felé irányítva és a vízszintes mozgás helyett körkörös mozdulatokat alkalmazzunk, fogról fogra haladva“ – avat be a tökéletes fogmosási technika fortélyaiba Dombóvári Katalin. Továbbá elmondta, egy alapos fogmosás időtartama 2 – 3 perc közé tehető és igyekezzünk naponta kétszer fogat mosni, reggel és este az utolsó étkezés után.

Mennyi és milyen fogkrémet használjunk?

Megtudtuk, hogy fogkrémből nem kell nagy mennyiséget használnunk, elég egy borsó méretű, ajánlott a fluorid tartalmú és a fogkrém felvitele előtt tiszta vízzel öblítsük le fogkefénket. Abban az esetben, ha szeretnénk más hatóanyagú fogkrémeket is kipróbálni, ajánlott a tejfehérjét tartalmazó fogkrémek után nyúlni, melyek nagy mennyiségű kalcium és foszfát segítségével hozzájárulnak a fogak természetes ásványi anyag tartalmának a kiegyensúlyozásához. A fogkrém felvitele előtt tiszta vízzel öblítsük le fogkefénket.

Mit használjunk a fogkefe mellett fogápolásra?

fogorvosok egyetértenek abban, hogy a fogmosás mellett elengedhetetlen, hogy naponta egyszer kitisztítsuk fogközeinket. A fogközök tisztítására használjunk fogköztisztító kefét és fogselymet, még a fogmosás előtt. Dombóvári Katalin úgy gondolja, hogy bár sok ember számára a fogköztisztító kefék használata a legkellemetlenebb része az otthoni fogápolásnak, megéri a fáradozást, mivel így hosszútávon elkerülhetjük a gyakori problémát okozó fogközi szuvasodásokat és ínyünk gyulladását, továbbá növelni tudjuk már meglévő töméseink élettartamát. 

Milyen gyakran érdemes cserélni fogkefénket?

A fogkefénket ajánlatos 3 havonta kicserélni, ez idő alatt ugyanis a sörték elhasználódnak és így a tisztítás hatékonysága csökken. Betegség után azonban rögtön cseréljük le fogkefénket! Igyekezzünk minél puhább sörtéjű fogkefét választani. Amennyiben elektromos fogkefével szeretnénk a fogunkat tisztítani, válasszunk szonikus típusú fogkefét. A rezgő,vibráló mozgásnak köszönhetően elég a fogkefe fejét lassan végigvezetni a fogakon és a fognyakak mentén.

Kinek ajánlott a professzionális szájhigiénia?

A rendszeres és alapos otthoni fogápolás mellett is ajánlott évente kétszer eljárni professzionális szájhigiéniára. A jelenleg elérhető legkorszerűbb eljárás az irányított biofilm terápia (GBT), mely a komáromi DentaLife fogászati rendelőben is igénybe vehető. Ezen technika segítségével a szabad szemmel nem látott plakkot, más néven biofilmet távolítják el, ami gyakorlatilag nem más, mint egy baktérium kolónia. A kezelés előnye, hogy rövidebb és gyengédebb az átlagos fogkőeltávolításnál, mivel a lehető legfinomabb porral kerül eltávolításra a biofilm a fogak felületéről.

Figyeljünk oda a helyes szájápolásra és szánjunk rá napunkból 6-7 percet, ezzel hosszútávon rengeteget tehetünk fogaink egészségéért! Ha pedig bármilyen segítségre lenne szükségünk, bátran forduljunk szakember segítségéhez. A DentaLife fogorvosi rendelőjét megtalálhatják Komáromban, a Villanytelepi út (Elektrárenská cesta) 156/3 szám alatt, minden hétköznap 7-15 óra között.