Kultúra Dél-komárom 2023. 09. 20.

A HÉTVÉGÉN: Családi nap Szőke Andrással

A szőnyi Kemence Egyesület szeptember 23-án, szombaton, reggel 9 órától tartja hagyományos sokadalmát. A nap házigazdája ezúttal a Balázs Béla-díjas magyar filmrendező, forgatókönyvíró, operatőr és színész, az underground filmkészítés egyik legismertebb alakja Szőke András lesz.

A családi nap a Holdfény Tánccsoport mazsorett bemutatójával veszi kezdetét, majd dr. Molnár Attila polgármester és dr. Kreft-Horváth Loránd alpolgármester köszöntik, a reményeink szerint több száz résztvevőt. A Huszár és a Dáma – a Szőnyi Lovas Sportegyesület bemutatóját, követően a színpadot a legkisebbek veszik birtokukba; a Szőnyi Színes Óvoda gyerekei néptánc műsorral készülnek. A sport sem marad ki a kínálatból, hiszen ezúttal a Tempo Karate Klub tart bemutatót. A nap a Kemence Bábcsoport előadásával folytatódik, míg csak el nem érkezünk a legizgalmasabb részhez, a 15.45-kor tartandó eredményhirdetéshez, hiszen ekkor derül ki, hogy melyik csapat nyerte az idei főzőversenyt, és hogy kikhez kerül az Aranysodrófa! A családi nap Kurkó József „csattanójával” ér véget – mondta Schmelcz Gézáné, az Kemence Egyesület vezetője.

A nap során egyébként Jókai bablevest készítenek a szép számban nevezett csapatok, de lesz házi süteménykészítő verseny, és sportvetélkedő Bozsik Péterrel, a magyar labdarúgó-válogatott egykori szövetségi kapitányával. A Kemencés házban logi-kuckó, míg odakint az udvaron kézműves piac, az istállókban pedig galéria várja az érdeklődőket a szőnyi Kossuth utca 81-85. szám alatt.

Az egyesület házatáján egyébkét gőzerővel folyik a közösségépítő munka: mintegy 300 millió forint támogatást nyertek nemrég a Kemence Melege Komplex Lakhatási Program Komáromban című projekt megvalósításához.

Schmelcz Gézáné, az egyesület elnöke ezzel kapcsolatban korábban elmondta, Dél-Komáromban egy új típusú szolgáltatási rendszer indulhat el. A pályázat 12 fő támogatott lakhatásáról szól, valamint egy szociális alapellátó létrehozásáról, amely közösségi ellátást és támogató szolgáltatást nyújt. A támogatott lakhatást olyan fogyatékkal élő felnőttek vehetik majd igénybe, akik dolgoznak, részben képesek magukat ellátni, ám a mindennapokban támogató segítségre szorulnak. A munka nagy része 2024 januárjában indul.

(Nyitókép: www.noklapja.hu)