Kultúra Dél-komárom 2023. 10. 16.

A HÉTVÉGÉN: Háry János a Lovas Színházban

Október 21-én, szombaton 18 órától premier darabot tekinthetünk meg a dél-komáromi Magyar Lovas Színházban. A Háry János ezúttal új rendezéssel, új szereposztással, valamint újonnan megálmodott díszletekkel kerül bemutatásra.

Háry figurája és a kor, amelyben a történet játszódik megőrzi eredetiségét, de a jól ismert cselekményeknek valahogy mindig másképp végződnek, mint amire számítottunk. Háry János ezúttal egyes jelenetekben napjaink történésében találja magát. Lesz itt vidámság, keserűség, és persze az erkölcsi tanulság sem hiányozhat a remek tanmeséből.

A Háry János Kodály Zoltán eredetileg öt kalandból álló, 1926-ban, a Magyar Állami Operaházban bemutatott daljátéka. A darab jelentősége elsősorban abban áll, hogy általa a magyar népdal bekerült a magyar színházakba.

Kodály Garay János reformkori költő Az obsitos című elbeszélő költeményéből indult ki. Garay Háry János alakjának megteremtésével halhatatlan népi hőst alkotott. Kodály a mintának megfelelően a kora XIX. század szellemében értelmezte át a népszínművet.

Az opera librettóját Paulini Béla és Harsányi Zsolt öntötte végső formába. Munkájukban elmélyítették a nagyotmondó, örökké optimista és lehetetlent nem ismerő paraszt lélekrajzát. Nem a füllentésen van a hangsúly, hanem a nép fiainak vágyain, elvágyódásán, kifogyhatatlan mesélő kedvének a valóságnál igazabb megszólaltatásán.

Az elkészült daljátékot először Hevesi Sándor, a Nemzeti Színház akkori igazgatója fogadta el előadásra, de hamarosan többen szerencsésebbnek látták a darabot az operaházban bemutatni. Radnai Miklós fel is vette a kapcsolatot Hevesiékkel és Magyar Királyi Operaház 1925-26-os évadjának műsorára végül fel is vették a darabot. De a partitúra nem készült el időben, így a bemutató csúszott pár hónapot és végül 1926. október 16-án valósult meg. A következő évadra Kodály átdolgozta és kibővítette darabját. Ebben a formában 1928. január 10-én került színre a Háry. 1934-ben Debrecenben szabadtéren is színpadra állították, majd 1938-ban a darab előadásra került a Szegedi Szabadtéri Játékokon is. A hazai bemutatók mellett sor került egy kölni, aacheni, augsburgi és helsinki bemutatóra is. Moszkvában az operaház egyik ottani vendégszereplése alkalmával került színre.

További információk az esemény Facebook-oldalán olvashatók!