Turizmus Dél-komárom 2023. 01. 20.

A Jókai palacsinta lett Dél-Komárom étele!

Nagy sikerrel zárult a Komgasztro első két évada. Az első évadban Sági Szilárd gasztrokibic és Proczeller Tamás házigazda, a Tourinform Iroda vezetője járták és kóstolták végig Dél-Komárom éttermeinek kínálatát ¬-Pingvin Étterem, King Shoarma Étterem, Aranytál Étterem, Vámház Fogadó, Jánoska Cukrászda, Molnár Cukrászda, Kocsis Étterem, Nana Pizzéria, Jonathan Bed&Pizza, Tó Csárda, WF Park Étterem- és Komgasztro címmel hetente új gasztronómiai videókat tettek közzé a Komgasztro Facebook oldalon és a város Youtube csatornáján.

Az első évad záró adásában a Csillagerőd teraszán Szilárd tonhalas tésztát készített, melyhez Bondor László borlovag borkóstolással és ajánlóval készült. A második évadban Sági Szilárd meghívott vendégeivel együtt ezúttal már fix helyszínen, a Kemencés Színben, Komárom történelméhez kapcsolódó ételeket készítettek el, minden részben egy-egy ismert komáromi – Szabó Ferenc karnagy, Szabó Olivér idegenvezető- A komáromi kisleány és Szuronyffy Szaniszló történet szerzője, Radics Török Tímea a Brigetio Gyógyfürdő ügyvezetője, Csapó Dorina testépítő, Schmelcz Gézáné a Kemence Hagyományőrző Gasztro-kulturális és Közösségfejlesztő Egyesület elnöke és Proczeller Tamás házigazda-közreműködésével. Adásonként két étel készült egyszerre a paraván két oldalán, a meghívott vendégnek Szilárd a paravánon keresztül adta az instrukciókat.

A Dél-Komáromhoz köthető eredeti recepteket úgy formálták át, hogy mindenki, aki szeretné, el tudja készíteni otthon. A második évadban minél egyszerűbben és minél gyorsabban elkészíthető ételeket főztek. A sorozatban szekeres galiba, fácános rilette, ostromszűz, Komáromi piszkés halfasírt, Egressy Béni vendégvárója és Jamon A La Catalana készült. Az utolsó adásban pedig Szilárd elkészítette a komáromi főzőtársak által ajánlott ételt: a Jókai bablevest leves nélkül, azaz a Komáromi Jókai palacsintát.

Ezt az újragondolt ételt, a legújabb foodtruck trendnek megfelelő Komáromi Jókai palacsintát, nagyon egyszerű elkészíteni, először is megsütjük a palacsintát. A csülköt megfőzzünk, vörös illetve fehérbabból, pirított hagymával, a csülök főzőlevével elkészítjük a babpürét, a palacsintákat megkenjük a babpürével, belekockázzuk a csülköt, feltekerjük, megkenjük tejföllel és a tetejére kolbász chipset szórunk.

(Forrás: komarom.hu)