Kultúra 2017. 04. 26.

A komáromi erődbe visszatér az élet!

A komáromi erődbe visszatér az élet! A KKBK polgári társulás bátor kezdeményezéssel állt elő: zenei fesztivált rendez az ódon falak között. A Basement Fesztiválon az elektronikus zene többféle műfajával találkozhatnak a látogatók. Az erőd páratlan, tágas területe különleges és felejthetetlen élményt ígér a fesztiválozók számára!

A komáromi vár egyedülálló helyszín Szlovákiában egy ilyen rendezvény megvalósítására. Külföldön ebben nincs semmi új: hasonló helyen szervezik meg a világhírű Outlook Festivalt Horvátországban, a szerb Exit Festivalt, a cseh Brutal Assault-ot – vagy épp a híd túloldalán található Monostori Erőd számos koncertjét.

Azonban nem mindenki ért egyet azzal, hogy a történelmi falak között ilyen jellegű fesztivált rendezzenek. Bizonyos kétségek merülnek fel: vajon nem történik-e ilyen esetben értékvesztés? Ezek természetesen megalapozott kételyek – ugyanakkor a gyakorlat azt mutatja, hogy épp az ellenkezője igaz. Például a Csehországi Josefov-ban az erőd területét a Death Metal önkéntesei rendszeresen gondozzák, rendben tartják. Akárcsak Komáromban, Josefov-ban sem áll rendelkezésre elegendő anyagi forrás az építmény felújításához, modernizálásához.

Josefovban sincs elég pénz a hatalmas építmény felújításához. Az ottani Brutal Assault népszerűsíti az erődöt, számos önkéntest vonzva, akik szabadidejükben segítenek a vár renoválásában.

Ezt a pozitív példát követve a KKBK májusban nyilvános brigádot szervez, amelynek célja, hogy biztonságossá tegye a területet a jövendőbeli fesztivál látogatói számára. Önkéntesként a következő email-címen jelenkezhet: festivalbasement@gmail.com.

A komáromi erődrendszer lélegzetelállító méreteivel valóban egyedülálló történelmi emlékmű. Ugyanakkor éppen nagysága a legnagyobb gyengesége. Kisvárosunkban nem találni olyan vállalkozást vagy intézményt, amely a megfelelően ki tudná használni a területet. Arra várunk, hogy valaki előálljon egy ötlettel… Azonban nincs nagyobb bűn annál, mint hagyni, hogy közös örökségünk az enyészet martalékává váljon.

Szólj hozzá!