Kultúra 2017. 06. 14.

Levél a komáromiaknak a Basement Festival szervezőitől

Tisztelt komáromi polgárok,

Talán hallottak már róla, talán még nem, mi fög történni városukban az elkövetkező napokban. A Basement zenei fesztivál a KKBK polgári társulás és Komárom város együttműködésével jön létre. A vár és a fesztivál június 16-18 között, péntektől vasárnap reggelig tárja ki kapuit. Talán azon morfondíroznak most: „Micsoda őrültség! Zenei fesztivál a várban?!“ És igazuk van: valóban őrült ötlet… Az erődnek sok hátránya van, egészen alapvető hiányokkal kell szembenézni: nincs ott víz, elektromos áram, azaz világítás sem.

A fesztivál projektjén a múlt év szeptemberétől dolgozunk, és teljes mértékben tudatában vagyunk a fenti problémáknak. A fesztivál alapötlete onnan indult ki, hogy azon gondolkodtunk: hogyan tudnánk segíteni erődünknek? Épp ezért a jegyekből befolyó összeg egy részét a felújítására szánjuk.

Az ok, hogy miért pont egy zenei fesztivállal szeretnénk segíteni, nagyon egyszerű. Mert meg tudjuk tenni. A szüleink azzal küldtek minket a világba, hogy tanuljunk valamit – és mi koncertek szervezését tanultuk meg. Ez az, amit mi tudunk, amiben jók vagyunk, és amit élvezünk. Ez a mi szakmánk. Szeretnénk segíteni Komáromnak, ahonnan egyre több fiatal ember elköltözik, és csak kevesen térnek ide vissza. Ez szomorúsággal tölt el minket, mert Komárom a világ egy nagyon különleges és szép helye.

Pontosan ugyanúgy, mint ahogy az erődünk is gyönyörű és különleges helyszín egy zenei fesztivál megrendezésére. Nem tartunk igényt a várra, az a komáromiaké, és ez így is marad. Sőt, abban reménykedünk, hogy a fesztiválunk arra inspirál másokat, hogy újabb rendezvényeket szervezzenek. Mindegy, mi az: koncert, futó- vagy airsoft verseny. A várban van elég hely mindnyájunk számára.

A Basement fesztiválon elsősorban drum and bass zene szól majd, de a programban több más műfaj és kísérő program is szerepel. Tudták, hogy a színpadokon lesz reggae és jazz jam is? A kísérő programokban található színház, graffiti, BMX bemutató, várlátogatás, különféle előadások, és DJ workshop is. Mindenki megtalálhatja a neki tetsző elfoglaltságot. Legalább szétnézni jöjjenek el a várba, és mi garantáljuk, hogy valami olyat fog majd látni, amilyen Komáromban, de még Szlovákiában sem volt.

Sok időt töltöttünk az erődben, és minden hajtás és idegeskedés ellenére meggyőződésünk – méghozzá jobban, mint eddig bármikor – hogy megérte. Megéri kultúrát szervezni Komáromban. Járási központ vagyunk, a régió történelmi és kulturális központja és megérdemlünk olyan rendezvényeket, amelyek ide vonzzák az embereket nem csupán a környékről, hanem Magyarországról, Csehországból és Ausztriából is. Az előadók Angliából Hollandiából és Oroszországból is érkeznek. Mutassuk meg együtt a más országokból érkezőknek, milyen is egy igazi, komáromi buli!

Azoktól, akik nem tudnak vagy nem akarnak ellátogatni a fesztiválra, előre is elnézést kérünk a hangos zene illetve az esetleges kellemetlenségek miatt!

Basement Festival Crew

Szólj hozzá!