Kultúra 2016. 02. 01.

Együttműködés a komáromi és a soproni színház között – a Szép Cerceruska

A Komáromi Jókai Színház és a Soproni Petőfi Színház együttműködési szerződést kötött. Ennek értelmében a soproni színház 14 alkalommal adta elő Komáromban A szép Cerceruska című mesebalettet, nagy sikerrel. Ugyanekkor Sopronban a komáromi „Három kismalac”-nak tapsolhattak a nézők.

Komáromi Jókai Színház vezetése azért döntött a mesebalett mellett, mert szeretné, ha ifjú nézői színházról alkotott elképzelése minél színesebb, gazdagabb legyen. Ezért a bábszínház mellett a tánc formanyelvével is szeretné megismertetni gyermekközönségét.

A szép Cerceruska ismert népmesét Demcsák Ottó Harangozó-díjas koreográfus „fordította” le a tánc nyelvére. A mese főszereplői Cerceruska és Élia, két ártatlan tiszta gyermek, lehetnének akár napjaink lányai is.  Kiszolgáltatottságuk és a gonoszsággal szembeni harcuk kortalan. A csodás metamorfózis, s hogy „mindenjóhaavégejó” azonban már mese.

Az előadás a tánc színes eszközeivel az állatok, a természet és az univerzum kapcsolatára hívja fel a figyelmet. A mesebalett zenéjét Bonyár Judit és Hűvösvölgyi Péter szerezte, akik a magyar népzenei gyökereket fonták össze világzenei és kortárs elemekkel.

Az előadás 2015 júniusában elnyerte a győri XI. Magyar Táncfesztivál Gyermek Táncfesztiváljának közönségdíját. És a a visszajelzések alapján komáromi közönség előtt is nagy sikert aratott.

A jövőben egy közös előadás létrehozását is tervezi a két színház művészeti vezetése.

201409080851450.Bernath_Tamas,_Kalmar_Gergely,_Holocsy_Krisztina,_Toth_Karoly
… A három kismalac pedig Sopronban.

Szólj hozzá!