Város Dél-komárom 2023. 03. 21.

A legjobb hét a városban – április 26-tól vár a Komáromi Napok!

Közös sajtótájékoztatón ismertette az idei Komáromi Napok programját dr. Molnár Attila Dél-, és Keszegh Béla Észak-Komárom polgármestere a dél-komáromi Monostori híd látogatóközpontban. A városvezetők hangsúlyozták, Európában is egyedülálló példának számít, hogy két ország egy városa ilyen mértékű összefogásra képes. Az idei rendezvénysorozaton több száz programmal várják a helyieket és a városunkba látogatókat. Az események sorából ezúttal sem hiányzik majd a zene, a sport, a kultúra vagy a történelem.

– Hosszú egyeztetés előzte meg a járvány utáni első közös Komáromi Napok programsorozatának összeállítását. A nyitányt most is a két testület együttes ünnepi ülése jelenti majd, amelynek idén a dél-komáromi Csillagerőd díszterme ad otthont. Itt kerülnek átadásra a díszpolgári kitüntető címek, valamint a Pro Urbe- és polgármesteri díjak. A Komáromi Napok szimbolizálja azt az összetartozást, ami Észak- és Dél-Komárom között megvalósul. Európában példaértékű, hogy két országban, de egy városban ilyen mértékű az összefogás. A rendezvény megmutatja mit is jelent komárominak lenni – mondta a sajtótájékoztatón dr. Molnár Attila Dél-Komárom polgármestere.

A városvezető felidézte az 1849. április 26-i eseményeket, amikor a magyar honvédek szétzúzták az osztrák császári sereg ostromgyűrűjét. A dicső ütközet tiszteletére 1992-óta e jeles dátum a város ünnepnapja, a Komáromi Napok programsorozatának kezdete.

Az esemény több száz programot kínál a helyieknek és a városba érkezőknek. Lesz zene, sport, kulturális rendezvény és történelmi hagyományápolás egyaránt.

A Komárom-Komárno nemzetközi futóversenyre a korábbi évekkel ellentétben május 1-jén kerül sor.

– Úgy állítottuk össze a programokat, hogy azzal minden korosztályt megszólíthassunk. A Komáromi Napok nemcsak Észak- és Dél-Komárom legnagyobb rendezvénye, de a térség legjelentősebb fesztiválja is. A Jókai ligetben összpontosulnak a programok, a teljesség igénye nélkül fellép a Bon-Bon, a Hooligans, Deák Bill Gyula, és a Republic
 tette hozzá dr. Molnár Attila, aki egyúttal a Monostori Erődben április 27-től rendezendő ErődFesztre is invitálta az érdeklődőket. Itt olyan nevek adják egymásnak a színpadot, mint a Tankcsapda, Majka, az R-GO, a Neoton, Demjén Ferenc, Rúzsa Magdi vagy épp a Valmar. Dél-Komáromban továbbá ezekben a napokban adják át a Brigetio Öröksége Látogatóközpontot is, ahová a Komáromi Klapka György Múzeum költözött.

A Klapka téren sem lesz hiány nagy nevekből, hiszen itt koncertezik többek közt a Bikini, Pápai Joci és az Első Emelet, de a szlovák pop és rockzene legismertebb előadói is szórakoztatják a közönséget.

A végleges program húsvét utánra áll össze, és környezettudatossági szempontok figyelembe vétele mellett elsősorban a Facebook-on, valamint a rendezvény honlapján lesz elérhető!