Kultúra 2015. 04. 16.

A legjobb hét a városban! Quimby, Ghymes, R-Go és Charlie a Komáromi Napokon

Az április 26. és május 3. között megrendezésre kerülő 24. Komáromi Napokon lesznek hagyományos sportversenyek, gyermekprogramok, kiállítások. Visszatér az Erőd-nap, a Wake Up day és a Pozsonyi Jazz Napok, és ismét lesz retro számítógép-kiállítás.

Kézműves vásárban nézelődhetünk, esténként pedig elkortyolgathatunk egy-két pohár bort, a borok utcájában. Dél-Komáromban többek között Mediawave Nemzetközi Film és Zenei Együttlét pereg, előadást tart a Magyar Lovas Színház meg a Magyarock Dalszínház, és motoros találkozó is lesz. Szóval: zene, művészet, sport és buli, a Duna mindkét partján.

Az észak-komáromi Klapka téren fergeteges swing-partit rendez a táncos kedvűeknek Gájer Bálint, aki az idén bejutott A Dal 2015 című eurovíziós válogatóműsor döntőjébe. Pély Barnát sem kell félteni attól, hogy nem tud jó hangulatot teremteni. Az énekes az fm groove együttes élén lép fel. Hien koncertjének érdekessége az lesz, hogy a popslágerek mellett, autentikus magyar népdalokat is előad. Az Anima Sound System teljesen más stílust képvisel. Jelenleg ők Magyarország egyik legismertebb elektronikus popzenekara. A Puding pani Elvisovej (PPE) nevű népszerű kassai csapat funky és hip-hop elemekkel tarkított elektronikus zenét hoz Komáromba: viccesek, szórakoztatóak és alternatívak. Az egyik legnevesebb észak-komáromi fellépő a Ghymes együttes lesz. A több mint harminc éves zenekar számos rangos díj, köztük a Magyar Örökség Díj tulajdonosa. A Szarka-testvérek Kossuth-díjasok. A helyi zenekarok mellet, fellépnek még a párkányi Jóvilágvan, Gerendás Péter, a kolumbiai Arnold y sus Azabaches és Adam Ďurica, a fiatal, de máris népszerű szlovák énekes. A programokat a Klapka téren, a hagyományos tűzijáték után, a Quimby zenekar koncertje zárja majd.

A dél-komáromi Jókai Liget egyik sztárja az R-Go lesz. Szikora Robit lehet szeretni is, meg nem is, de elképesztően jó bulit tart mindenütt! Egy másik legendás zenész is színpadra áll az idei Komáromi Napokon. Charlie, a rock, a dzsessz, a blues, a soul, és a funky jellegzetesen rekedt hangú előadóművésze, slágereit évtizedek óta játsszák a rádiócsatornák. Jön az Ivan and the Parazol. A mostanában felkapott, fiatal srácokból álló zenekart az „öreg motorosok” is imádni fogják, mert klasszikus, hetvenes évekbeli rockzenét játszanak, kortárs, trendi elemekkel vegyítve. A Bëlga együttesnél nemigen ismerünk egyénibb, humorosabb formációt. Nemrég az egész világ figyelmét felhívták, hiszen Szerelmes vagyok című klasszikusuk, tizennégy nyelven került fel az internetre, köztük szlovákul is. A hip-hop kedvelőinek zenél majd a Children of Distance. Az idén húsz éves jubileumát ünneplő Ganxsta Zolee és a Kartel is koncertet ad a Komáromi Napokon. A TNT és Happy Gang zenekarok pedig a kilencvenes évekbe repítenek vissza bennünket. Na és jön Csipa és a Hooligans, Magyarország egyik legnépszerűbb pop-rock csapata is!

Az idén 750 éves Komárom, a Duna és a Vág összefolyásánál elterülő település, egy egész héten át, rengeteg jobbnál-jobb programmal várja látogatóit. Látogassanak el a www.komarominapok.eu honlapra, és tekintsék meg, mit kínál ez a fergetes tavaszi fesztivál!

(Erzsébet híd fotó: Szemán Viktor)

Quimby – Autó egy szerpentinen

https://www.youtube.com/watch?v=I_W_Xgt7QDw

Ganxsta Zolee és a Kartel

https://www.youtube.com/watch?v=nxF1H98ZC6g

Ghymes – Mária altatója

https://www.youtube.com/watch?v=UjCYB0fevYY

Adam Ďurica – Mandolína

https://www.youtube.com/watch?v=_iiYHJdjyzE