Kultúra Dél-komárom 2018. 04. 13.

A magyar költészet napját ünnepelte Dél-Komárom

Dél-Komáromban három helyszínen is ünnepelték a magyar kultúra napját, melyet országosan 54 éve rendeznek meg április 11-én, József Attila születésnapján.

A könyvtárban az észak-komáromi teátrum két színésze, Bandor Éva és Olasz István Szer+elem+ez címmel tartott elgondolkodtató, erős atmoszférájú estet. A művészek a szerelembe esés, illetve a szerelem megélésének különböző életkorhoz kötött állapotait mutatták be a kisgyermek kortól az elcsendesedés időszakáig. Az összeállításban nem csupán a nagy klasszikusok, így Ady, József Attila, Kosztolányi, Tóth Árpád és Zelk Zoltán művei, nemcsak a kortárs líra remekei, Szabó T. Anna és Varró Dániel versei, de könnyűzenei „költemények” is elhangzottak, ez utóbbiak a Halott Pénztől, a Belgától és Sickratmantől.

Április 11-én a költészet napja alkalmából kiírt rajzpályázat legjobbjait is jutalmazták a Gyermekkönyvtárban. A „Te, a papírlap és a ceruza” című alkotói felhíváson, a beérkezett 80 munka közül idén a dózsás Ágoston Dóra érdemelte ki az első helyet. A rajzok a 105 éve született Weöres Sándor egy-egy versét illusztrálták.

Az ünnepségsorozatra a helyi művészek által tavaly év elején alapított Kifordítva együttes kortárs irodalomi-zenés-verses összeállítása tette fel a pontot, április 11-én a Jókai moziban.