Kultúra Dél-komárom 2024. 01. 19.

A magyar kultúra napját ünnepli jövő héten Dél-Komárom

A település számos rendezvénnyel készül a jeles alkalomra. A kitüntetett napot 1989 óta január 22-én tartják meg Magyarországon, annak tiszteletére, hogy 1823-ban ezen a napon tisztázta le Kölcsey Ferenc, a Himnusz szerzője Szatmárcsekén a nemzeti ima kéziratát. 2022-ben hivatalos állami emléknappá is nyilvánították.

Január 23-án, kedden 17 órakor a Jókai Moziban kerül sor a Komárom Város Kultúrájáért Díj átadására. Az ünnepi műsorban olyan kiváló művészek lépnek fel, mint Dráfi Mátyás, a Kossuth- és Jászai Mari-díjas színész, érdemes művész, valamint a Komáromi Katolikus Kórus, Kovács Koppány, a Rómeó Vérzik zenekar énekese, valamint Vadkerti Imre, a Kormoránból.

Másnap, január 24-én a Szőnyi Alkotóműhely kiállítása nyílik meg a Generációk Házában 17 órakor.

A Szőnyi városrészben a Mesebolt Bábszínház január 22-én, hétfőn 10 órakor a Petőfi Sándor Művelődési Házban adja elő „A Kisgömböc” című magyar népmesét gyerekeknek.

A magyar kultúra napja alkalmából rendezett programsorozatot Piros Ildikó Kossuth- és Jászai Mari-díjas magyar színésznő, érdemes művész „Mesében állunk, csoda-kertben” című előadóestje záraj. A darabot Petőfi Sándor Művelődési Házban, január 27-én, szombaton 18 órától tekinthetjük meg. A rendezvény ingyenes, de regisztrációhoz kötött! Jelentkezni a szonyikulturhaz@gmail.com e-mail címen vagy a 06-70-436-01-40-es telefonszámon lehet.