Kultúra Dél-komárom 2024. 01. 24.

Átadták a Komárom Város Kultúrájáért Díjakat

A magyar kultúra napját ünnepeljük január 22-én. Ez alkalomból azok munkáját is méltatjuk, akik Komárom kulturális életének mozgatói, szereplői, illetve szervezői. Akik mindent megtesznek azért, hogy a kultúra szinte minden ágával helyben megismerkedhessenek a komáromiak. Az ő elismerésükre hozta létre Komárom Város Önkormányzata a Komárom Város Kultúrájáért Díjat. Városunk képviselő-testülete minden évben elismeri azoknak a munkáját, akik Komárom kulturális életének évek óta aktív résztvevői.

(Fotó: Vajda Bence alpolgármester, Dr. Kreft-Horváth Loránd alpolgármester, Deák Anikó, Horváth Istvánné díjazottak és Dr. Molnár Attila polgármester, Hajnal Dóra, a Humán Bizottság elnöke a díjátadáskor)

Január 23-án kedden délután a Jókai Moziban rendezett ünnepi eseményen Deák Anikó könyvtáros és Horváth Istvánné zenetanár, kántor, karnagy vették át dr. Molnár Attila polgármestertől, Vajda Bence és Dr. Kreft-Horváth Loránd alpolgármestertől az elismeréseket.
 
Az ünnepi díjátadó műsor kezdetén a Komáromi Katolikus Kórus előadásában, Kodály Zoltán: A szép énekszó múzsájához című művet hallhatta a közönség. A Himnusz közös eléneklése után Hajnal Dóra önkormányzati képviselő, a Humán Bizottság elnöke köszöntötte a jelenlévőket, akik egy perces néma főhajtással emlékeztek meg a helyi kultúra kiemelkedő példaképeire, a nemrégen elhunyt Bobest Évára, a Vivace Zenei Egyesület korábbi vezetőjére, aki 2015-ben vehette át a Komárom Kultúrájáért Díjat és Nyikus Anna népi iparművészre, a Komárom-Esztergom Megyei Népművészeti Egyesület, valamint a szőnyi Petőfi Sándor Művelődési Ház korábbi vezetőjére, aki 2013-ban kapta meg az  elismerést. 

Elsőként Dráfi Mátyás, Kossuth-és Jászai Mari-díjas színész, érdemes művész előadását hallhatta a közönség, majd következett a Komárom Város Kultúrájáért Díjak átadása. A díj olyan személynek vagy szervezetnek adományozható, aki, illetve amely városunkban kiemelkedő tevékenységet folytatott vagy folyat a kultúra, a művészetek, a közművelődés, a közgyűjtemények és a magyar nyelv ápolása területén. 

A díjazottak, Deák Anikó könyvtáros és Horváth Istvánné zenetanár, kántor, karnagy méltatása és a díjátadást követően a Komárom Fiatal Tehetsége elismerés átadásával folytatódott az ünnepi esemény. 

2019. óta fiatal komáromi tehetségeket is jutalmaz a testület azzal a szándékkal, hogy tisztelegjen szorgalmuk, tudásuk, elkötelezettségük előtt, a kultúra területén tett kimagasló tevékenységüket pedig példamutatásként szerepeltesse a fiatal korosztály előtt. Az erkölcsi elismerésre 14 és 25 év közötti fiatalok voltak jelölhetőek, olyan kiválóságok, akik 2023-ban országos, illetve nemzetközi, vagy egyéb rangos, regionális versenyen kiváló eredményeket ért el a kultúra területén.

Idén két elismerés talált gazdára. Komárom Fiatal Tehetsége elismeréssel tüntették ki Csonka Barnabást, a Garabonciás Táncegyüttes táncosát és Pethő Marcellt, a zene kategóriában elért eredményei okán. A díjazottak az oklevél mellett, a komáromi képzőművész műteremtő, Nagy Judit által készített tűzzománc alkotást is átvehették.

A magyar kultúra ünnep zárásaként Kovács Koppány, a Rómeó Vérzik zenekar énekese és Vadkerti Imre, a Kormorán zenekar énekesének előadásában, a Tartsd magad nemzetem című zenés összeállítást hallhatták a résztvevők. 

(Forrás: komarom.hu)