Oktatás 2022. 11. 18.

A magyar nyelv napján rangos elismerés a Selye Gimnázium diákjának

„A nyelv nem az enyém, nem a tiéd, hanem az édes miénk.”

November 13-a, a magyar nyelv napja, az anyanyelvápolók körében minden évben ünnep. Az Anyanyelvápolók Szövetsége a legrangosabb elismeréseket adja át ezen a napon Budapesten, többek közt a Lőrincze Lajosról elnevezett díjat, neves közéleti személyiségeknek, nyelvészeknek, íróknak, egyházi személyeknek. A Pesti Vigadó sokadik alkalommal volt helyszíne annak a gálaműsornak, ahol a Magyar Örökség-díjas Cédrus táncegyüttes műsora után, az említetteken kívül az „Írj levelet Kazinczy Ferencnek” című pályázat kiértékelésére is sor került. A pályázat Kárpát-medence magyar diákjait megszólító verseny, melyet a Magyar Nyelv Múzeuma hirdetett meg. Idén különleges és rendkívül igényes volt a megadott kritérium, hiszen a nevezőknek arról kellett írnia, hogy „Miért lehet hálás az utókor Kazinczynak, hogyan mutatkozik meg Széphalmon az utókor anyanyelvünkért végzett munkája”. További választható témakör volt „A 21. századi könyvnyomtatás, a könyvtárak, könyvtári szokások, az olvasási és könyvvásárlási lehetőségek kihasználása, kifejtése”.

Idén Magyarics Aminával, kvarto osztályos diákunkkal utazhattam Budapestre, aki másodízben lett díjazottja a versenynek. Kézzel írt pályaművét az elismert nyelvészekből, írókból álló zsűri Kárpát-medence magyar diákjai közt a 3. legjobbnak ítélte. Amina teljesítménye azért is dicséretre méltó, mert kisgimnazista diákunk idén már a középiskolások kategóriájában mérettette meg magát.

Magyarics Amina

Az elismerés mellett álljon itt egy részlet a pályaműből, amit magyartanárként olvasva is megnyugtatónak érzek. Ez a bizonyíték ugyanis, hogy vannak még olyan tizenéves fiatalok, akik a könyvet, az írást, s mindezzel együtt az „édes anyanyelvet” becsülik és tisztelik. Ha pedig a gondolataikat ilyen eredményesen szavakba is öntik, bizalommal tekintek a jövőbe.

„Sokan arra esküsznek, hogy idegen nyelvű könyvet az eredeti nyelven kell olvasni, hiszen így jönnek át az író gondolatai, így látjuk igazán az író igazi tehetségét. Lehet igazuk van, én azonban jobban szeretek magyarul olvasni. Igy bővül legjobban a szókincsem, így tudom teljesen átélni a történetet, és így tudom csak levonni a magam tanulságát. Én magyarul tanultam gondolkodni, magyarul gondolkodom ma is, magyarul kell olvasnom is!”

Drága Amina! Szívből gratulálok!

Farkas Adrianna, felkészítő tanár