Kultúra 2023. 07. 13.

A Nemzetközi Kamarazenei Mesterkurzusok 26. évfolyama

Az idei, Nemzetközi Kamarazenei Mesterkurzusok 26. évfolyamára 2023. július 27. és augusztus 6. között kerül sor Komáromban. Négy ország 45 muzsikusa érkezik városunkba. Újdonság, hogy idén először zeneszerzést-karmesterséget is tanulhatnak a résztvevők Konstantín Ilievsky vezetésével.

A repertoár begyakorlásának végén két záróhangversenyt tartanak a nagyközönségnek a kurzus résztvevői. A szervezők szeretettel várnak minden érdeklődőt a kurzus zárókoncertjeire!

Idén ezekre a koncertekre augusztus 4-én és 5-én kerül sor 18.00-i kezdettel a komáromi Tiszti Pavilon dísztermében.

 

A komolyzenével foglalkozó fiatalok jellemzően mind a szóló pályafutásuk kibontakoztatására helyezik a hangsúlyt, pedig a kamaramuzsika lényege az együttes zenélés örömében rejlik. Ezért merült fel 25 évvel ezelőtt az egykori szervezők körében a komolyzenei mesterkurzusok megrendezésének ötlete.

Mára sikeres, szép számú résztvevői gárdát felsorakoztató hagyománnyá nőtte ki magát a rendezvény. A mesterkurzus célja továbbra is az, hogy a fiatal zenészekkel megismertesse a kamarazenélés szépségeit és technikáját.

A résztvevők konzervatóriumi, illetve zeneművészeti egyetemeken tanuló hallgatók, kik a nyári hónapokban kiváló mesterek segítségével szeretnék tökéletesíteni a tudásukat.

A kurzusok művészeti vezetője és alapítója, a Török Ferenc, a Harmónia Zenei Díj birtokosa, a Pozsonyi Konzervatórium kamarazene- és hegedűművész professzora.

OKTATÓK:

Dagmar LIVOROVÁ – operaének

Jozef HORVÁTH – hegedű

Ivan DANKO – oboa

Zuzana ČIŽMAROVIČOVÁ – zongora

TÖRÖK Ferenc – hegedű, brácsa

Janka JÁMBOROVÁ – fuvola

Konstantín ILIEVSKY – zeneszerzés, karmesterség

Szervezők: Camerata Comorra Polgári Társulás, Egressy Béni Városi Művelődési Központ, Komáromi Művészeti Alapiskola

Támogatók: Szlovák Művészeti Alap, KULTMINOR, Komárom városa

Szervező: Bajkai Csengel Mónika, TEL: +421 907 799 823, E-MAIL: csengel.monika@gmail.com