Város Dél-komárom 2018. 06. 18.

A piavei csata áldozataira emlékeztek

Komárom városvezetése június 15-én, délelőtt 11 órakor a II. piavei csatában elhunyt hősökre emlékezett a Frigyes laktanyában található Radetzky-szobornál.

Történelmi gyökereink ápolása kivételesen fontos a mai globalizálódó világban. Ezért a városvezetés évekkel ezelőtt döntött úgy, hogy minden évben június 15-én külön megemlékezést tart az Osztrák-Magyar Monarchia sorsát megpecsételő, ezzel pedig a trianoni nemzethalált előkészítő gyászos piavei ütközet hősei előtt.

A június 15-i dátum természetesen nem véletlen, hiszen 1918-ban ezen a napon vette kezdetét a csata Dél-Tirolba. Komárom korábbi polgármestere, Alapy Gáspár pedig egy helyi rendeletben ezt a napot határozta meg a hősök előtti tiszteletadás emléknapjaként.

Az emlékezés koszorúit a városvezetés tagjai helyezték el az alkotás talapzatánál.

I. piavei csata, avagy a caporettói áttörés

Az áttörő hadműveletre 1917. október 24. és november 19. között került sor a szövetséges Osztrák–Magyar Monarchia és Német Birodalom, valamint Olaszország erői között. Az Osztrák–Magyar Monarchia és Németország csapatai Caporettónál áttörték az olasz frontvonalat és megindultak Olaszország belseje felé. Az I. piavei csatára 1917. november 12. és december 2. között került sor.

II. piavei csata

Az 1918. június 15-e és június 22-e között zajlott ütközet döntő győzelmet jelentett az első világháborúban, az olasz fronton harcoló antant csapatok számára. Az antant győzelme szétzilálta a Monarchia hadseregét, közvetlen előmozdítója volt a Monarchia összeomlásának.

III. piavei csata, avagy a Vittorio Venetó-i csata

A Vittorio Venetó-i csata vagy harmadik piavei csata az antant és az olasz csapatok döntő győzelme volt az Osztrák–Magyar Monarchia seregei fölött az első világháborúban az olasz fronton, Vittorio Veneto közelében. A monarchiabeli csapatok olyan vereséget szenvedtek, hogy a Monarchia megbízottai fegyverszünetet kértek Olaszországtól, ezáltal a Monarchia befejezte részvételét az I. világháborúban.

Isonzói csaták

Az isonzói csatákat az I. világháborúban vívták meg, az Isonzó folyónál, a mai Szlovénia és Olaszország területein. A háború az olasz fronton az Osztrák-Magyar Monarchia és Németország, illetve Olaszország csapatai közt folytatódtak. A történelem 12 isonzói csatát említ, az osztrák-magyar és olasz felek ennyi alkalommal ütköztek meg egymással a térségben.