Város Dél-komárom 2020. 06. 16.

A hős Radetzky-huszárokról emlékeztek meg Dél-Komáromban

Számadó Emese múzeumigazgató idézte fel a piavei csatát a megemlékezésen, ahol népdalokkal és verssel tisztelegtek a hősök előtt – írja a kemma.hu.

Június 15-én hétfőn megemlékezést tartott az komáromi önkormányzat a Radetzky-emlékműnél, ahol a piavei csatában elesett hősök előtt tisztelegtek.

„A város közössége mondasson gyászmisét az elesett hősökért! A város polgármestere, vagy más képviselője minden év június hó 15-én délelőtt 11 órakor, amely időpontban a leghevesebben dúlt a piavei csata, koszorúzza meg a hősi emlékművet” – hagyta meg az utókornak Komárom első polgármestere, Alapy Gáspár.

A hős Radetzky huszárokról Számadó Emese múzeumigazgató emlékezett meg. 1918. június 15-én az Osztrák–Magyar Monarchia csapatai átkeltek a Piave folyón, azonban a támadás június 17-én összeomlott. A visszavonuló csapatokra ekkor egy újabb teher hárult: a megáradt Piave folyón a visszavonulás megakadt. Az antant csapatok kihasználták a kedvező alkalmat és ellentámadást indítottak Svetozar Borojević csapatai ellen, amely hatalmas vérveszteségekkel járt a monarchia oldalán.

Az eseményen közreműködött Korpás Réka népdalénekes és Gál László Komárom Város Kultúrájáért és Latinovits-díjas versmondó, valamint a komáromi cserkészek is.

(kemma.hu)