Mix 2022. 05. 16.

A ritka szindrómában szenvedő Filipért futnak idén Dögös Sprint résztvevői

Felvidék egyik legnagyobb jótékonysági sporteseményét, a DGS Dögös Sprintet május 28-án rendezik meg Gútán, a Vízimalom területén. A futást továbbra is az egészséges életmód, a közösségi élmény és nem utolsó sorban a jótékonykodás mentén rendezik meg.

DGS Dögös Sprint 2014 május 31-én tartotta első sprintjét a gútai Vizimalom területén. Ez egy amatőr terepfutóverseny (3, 7 és 14 kilométeres) szakaszokkal. A résztvevők nem csak futnak egy jót, hanem futásukkal támogatnak is valakit – a regisztrációs díjat egy-egy környékbeli beteg gyermek gyógyítattására fordítják.

A kezdettől fogva sikeres megmozdulás mára a régió meghatározó sporteseményei közé nőtte ki magát, amelyre külföldről is sokan érkeznek. Minden évben vállalja valaki a „nagykövet” címet – ezek az ismert személyiségek népszerűsítik a rendezvényt, és természetesen részt is vesznek rajta, így a futók találkozhatnak is velük. Ebben az évben az első szlovák UFC mma harcos, Ludovit Klein állt a DGS Dögös Sprint „élére”.

Az idei kedvezményezettje a négy és fél éves Martesik Filip, aki ún. Angelman-szindrómával született. Ez egy genetikai rendellenesség, ami súlyos fizikai és mentális visszamaradást okoz – azonban ha idejében felismerik, ahogy Filipnél is megtörtént, akkor annak ellenére, hogy a betegség gyógyíthatatlan, nagyban javítható a beteg állapota. A gyermek helyzetét külön nehezíti, hogy a szindrómának is több típusa van és ezek közül ő a legsúlyosabbat (uniparentalis dizomia) „kapta”, ami oly ritka, hogy szülei tudomása szerint Szlovákiában ő az egyetlen személy, akinél ezt kimutatták eddig.

Azonban a gyermek a sok nehézség ellenére is egy boldog kisember, aki speciális óvodába jár és imádja a társaságot, nyitott, érdeklődő személyiség. Tele van szeretettel, mindezt úgy, hogy csak segítséggel tud mozogni és nem beszél, hanem úgynevezett kommunikációs képeskártyákkal fejezi ki gondolatait, igényeit, érzéseit. „Olykor már azt érezzük az édesanyjával, hogy ha tehetné, az egész világot magához ölelné, akkora szíve van mondta Olivér, a gyermek édesapja. – Nyilván ezért is igyekszünk minden tőlünk telhetőt megtenni érte. Mi csak azt szeretnénk, ha a fiúnk emberibb életet élhetne.”

Filip apukája, Olivér Gútán nőtt fel és ezt tekinti otthonának, Petra pedig, a gyermek anyukája Révkomáromi. Így amolyan lokálpatrióta akcióként is felfogható az esemény. „Sokfelé éltem már a világban, de minimum kéthavonta mindig visszatérek Gútára. Legyek bárhol, itt érzem otthon magam, ide kötnek a rokonok, a barátok és számtalan élmény és emlék. Amikor legutóbb ott jártam, gyorsan végig is futottam a Dögös útvonalán” – tudatta velünk Olivér.

Segíts te is Filipnek!
Regisztráció a futásra: www.dgsprint.eu/regisztracio
Facebook esemény: https://www.facebook.com/events/4717448708350509

SZÁMLASZÁM AZ ADAKOZÁSRA: IBAN: SK53 7500 0000 0040 3002 0262, BIC: CEKOSKBX