Oktatás 2024. 04. 09.

A selye gimi diákja képviselte Nyitra megyét az ZENIT programozói versenyen

Március közepén, alig pár nappal az írásbeli érettségi után, Veres Benedek Zoltán IV.A osztályos, TIGRA ösztöndíjas tanuló képviselte iskolánkat és egész Nyitra megyét a ZENIT programozói verseny országos fordulóján. Benedek a következőképpen számolt be a versenyről:

„Az idei Zenit Országos Programozói Versenyen való részvétel egy lenyűgöző és emlékezetes élmény volt számomra. A verseny során számtalan kihívással néztem szembe, miközben lehetőségem nyílt megmutatni a tudásomat és a kreativitásomat a programozás terén.

Az első napon várakozással teli utazás után megérkeztünk Besztercebányára, ahol azonnal nekiláttunk a versenyzésnek. Az első napon összesen tíz feladatot kaptunk, amelyeket 4 óra alatt kellett megoldanunk. A változatos feladatok között voltak logikai, matematikai és geometriai feladványok. Ezek a feladatok még relatíve könnyebbek voltak, nagyszerű lehetőségek voltak arra, hogy felkészüljünk a következő napra.

A második nap igazi kihívásokat tartogatott számunkra. A reggelit követően azonnal beleástuk magunkat az igazán nehéz, gondolkodtató feladatokba. Ezek a feladatok már sokkal több kreativitást és tudást igényeltek, valamint fontos szerepet játszott a rendelkezésünkre álló idő, pontosabban annak a hiánya is.

Véleményem szerint az egyik kiemelkedő jellemzője ennek a versenynek, hogy a feladatok megoldási módja nem mindig egyértelmű, így gyakran többféle megközelítés is működhetett. Ezek a körülmények további izgalmat és kihívást adtak hozzá a versenyhez, miközben lehetőséget teremtettek számunkra a kreativitásunk kibontakoztatására és a problémamegoldó képességeink fejlesztésére.

A verseny végén örömmel konstatáltam, hogy elégedettséggel és büszkeséggel tekinthetek a két nap alatt mutatott teljesítményemre. Úgy éreztem, hogy sikerült helytállnom az egyre nehezedő kihívások közepette. Összesítésben a 7. helyet sikerült megszereznem, de nem csak ezzel gazdagodtam. A versenyzés alatt és után szerzett tapasztalatok, illetve a versenyzőtársaimmal kialakult jó kapcsolat – mivel a verseny befejezése után megbeszéltük a feladatokat – mind-mind hozzájárultak ahhoz, hogy fejlődjek és tanuljak. A Zeniten való részvétel inspiráló élmény volt, amely hozzájárult a programozási képességeim továbbfejlesztéséhez és az intellektuális kihívások iránti szeretetem elmélyítéséhez.

Az idei Zenit egy emlékezetes és izgalmas élmény volt, amely minden bizonnyal hosszú távú hatással lesz a programozói karrieremre, illetve a személyes fejlődésemre is.“

Gratulálunk az elért szép eredményhez és további sok sikert kívánunk!

Záhorszky Zsuzsanna, informatikatanár