Mix 2019. 02. 08.

A Selye János Gimnázium diákjai ismét sikeresek „Az év angolosa – Best in English” versenyben

A komáromi Selye János Gimnázium immár negyedik alkalommal kapcsolódott be ´Az év angolosa – Best in English´ elnevezésű versenybe.

Ezt a nemzetközi online versenyt 15-19 éves középiskolás és gimnazista diákoknak szervezik, akik az egész világon, egyazon napon ülnek a képernyő elé. A verseny a Cseh Köztársaság Iskolaügyi Minisztériuma védnöksége alatt zajlik. Főszervezője egy cseh nonprofit szervezet, a Kompetencia-fejlesztő Intézet és a Czech-us Ügynökség, számos projektpartnerrel együttműködve. A Czech-us Ügynökség cseh és szlovák diákok, fiatalok utazását, munkavállalását és tanulását segíti a világ különböző országaiban már 15 éve.  Tanácsadással szolgál külföldi egyetemek és szakok kiválasztásában, nyári munkák szerzésében, nyelvtanfolyamok kiválasztásában és akár abban, hogy a diákok merre induljanak a nagyvilágba, ha a középiskola után utazással töltenének egy évet.

Az online verseny teljesen ingyenes. A legelőkelőbb helyezést elért diákokat tárgyi nyeremények várják, az abszolút győztest valamint a legügyesebb csehországi résztvevőt pedig kéthetes kanadai nyelvtanfolyam az International Language Academy of Canada jóvoltából, amely egyben téríti a szállás, a repülőjegy és a European Summer Language School egy nyelvtanfolyamának költségeit is.

A versenybe minden olyan, nem angol anyanyelvi közegben működő középiskola, gimnázium és szaktanintézet bekapcsolódhat, amelyik be tud nevezni legalább 10 diákot. A teszt a Közös Európai Nyelvi Referenciakeret B1-C1 szintjének felel meg és kitöltésére 60 perc áll rendelkezésre. A kérdések a diákok nyelvtani, szöveghallgatási és szövegértési készségeit mérik fel. A legtöbb pontot elérő diák nyer, pontegyenlőség esetén a sorrendet a kitöltésre igénybe vett időmennyiség dönti el. Az elért pontszámot a diák a teszt befejezésekor azonnal látja.

A 2018-as ´Best in English´ november 30-án került megrendezésre. A tesztet az AKCENT IH Prague Nyelviskola dolgozta ki, ez az intézmény az International House World Organisation nemzetközi hálózat tagja és az egyik legnagyobb magán nyelviskola Csehországban, ami a Cambridge és az IELTS nyelvvizsgákra is felkészít.

Az idei teszt maximálisan elérhető pontszáma 120 volt.

A résztvevő iskolák január elején kapták kézhez a hivatalos eredményeket, melyek statisztikai adatokkal is szolgálnak.

A Best in English 2018-as versenyébe 30 ország 922 iskolájának 21 110 diákja kapcsolódott be. Ez 3 500 diákkal több, mint 2017-ben. A versengés óriási. Éppen ezért nagy örömünkre szolgál, hogy iskolánk remek helyezést ért el.

Iskolánk 51 diákja kapcsolódott be a versenybe.  A legjobb eredményt a 18 éves Pongrácz Emma, VI.B osztályos tanulónk érte el, aki 120 pontból 110,5-öt szerzett és így ő lett iskolánk legjobb angolosaDomonkos András a II.A-ból csak három ponttal maradt le tőle, Kovarčík Sára a VII.N-ből pedig csupán néggyel kevesebb pontot fogott.

A szervezők rendelkezésünkre bocsátották diákjaink összesített eredményeit is, ami diáknak, tanárnak egyaránt fantasztikus motiváció. Így megtudhattuk azt is, hogy a 21 110 versenyző közül Pongrácz Emma a 239. lett, azaz bekerült a versenyzők legjobb 1,2%-ába. A 2 700 szlovákiai résztvevő rangsorában a 22. helyezést érte el.

A verseny egyben a legjobb iskola versenye is, ahol a legmagasabb átlagpontszámot elért iskola győz. Az átlag mindig az iskola legjobb 10 diákjának eredményéből van kiszámítva. Iskolánk legjobb 10 diákja: 1. Pongrácz Emma IV.B, 2. Domonkos András II.A, 3. Kovarčík Sára VII.N, 4. Bedecs Fanni IV.B, 5. Kollárovics Zsófia II.A, 6. Méhes Zoltán IV.A, 7. Dóczé Mária Elizabeth III.A, 8. Leszkó Dárius VIII.N, 9. Sándor Edina IV.B, 10. Gažík Viktória IV.A. Szlovákia 123 iskolája közül a Selye János Gimnázium a 11. helyet szerezte meg, a Nyitrai kerületben a másodikat.

30 ország 922 iskolája közül a miénk a kiváló 102. helyen végzett, ami annyit jelent, hogy az iskolák legjobb 12%-ához tartozik.

Ezért az eredményért elsősorban diákjainkat illeti a dicséret, joggal vagyunk rájuk büszkék.  Eredményük angol nyelvtudásuk magas szintjét tükrözi, mint ahogy iskolánk angol nyelvtanításának szintjét is. Ezért szívesen megemlíteném azon angol szakos tanárnőink nevét, akiknek a diákjai ezzel a szép eredménnyel szolgáltak és akiknek a neve sokszor észrevétlenül marad a háttérben: Farkas Enikő, Tóth Éva, Vlahy Anita, Szilárd Ágnes és Szüllő Lívia. Iskolánk remek eredménye és nevének nemzetközi szintű öregbítése az ő munkaszeretetükben is rejlik.

Végezetül szeretném megjegyezni, hogy ennek a versenynek az a fő célja, hogy az angol nyelv tanulására ösztönözze a diákokat és a legjobbakat tudásukért meg is jutalmazza. A verseny egyúttal lehetőséget nyújt arra is, hogy a diákok összevethessék saját nyelvtudásuk szintjét nemcsak szlovákiai és csehországi kortársaikéval, hanem több európai és azon kívüli országban élő fiataléval is.

Minden diákunknak köszönjük, hogy sikeresen képviselték az iskolát, a szép eredményhez gratulálunk és további sok sikert kívánunk.

A versenyről további információ a következő weboldalon található: http://bestinenglish.org/

(Hevesi Petruf Alena)