Mix 2018. 08. 08.

A Selye János Gimnázium egy éve

A Selye János Gimnázium a 2017/2018-es tanévben is tovább ápolta magyarság iránti hűségre, a másság tiszteletére és a nagyfokú tudásra épülő hagyományokat, és ez a tanév is több jelentős eredménnyel gazdagította az iskola krónikáját. A gimnázium elmúlt tanévben elért sikereiről szóló beszámolót maga az intézmény igazgatója, Andruskó Imre írta és juttatta el számunkra. 

„Iskolánk 560 tanulója a tanév folyamán számtalan tantárgyi és sportversenyen ért el kiemelkedően szép eredményeket az elmúlt tanévben is. Sportolóink közül országos döntőben szerepelt fiú röplabdacsapatunk, amely a kerületi 1. helyezés után az országos bajnokságon is majdnem dobogóra állhatott, végül a 4. helyet megszerezve. A lányok kosárlabdában a kerületi bajnokságon az 1., az országoson pedig a 8. helyen végeztek. Asztaliteniszező lányaink a járási győzelem után a kerületi fordulóból is dobogós, 3. helyezéssel tértek haza. Egyéni atlétáink a kerületi döntőkben 12 dobogós helyet szereztek. A nem hivatalos versenyek sorából kiemelkedik a Komárom-Komárno futóverseny, ahol ebben a tanévben is nagyon sok tanulónk állt rajthoz, az életkoruknak megfelelő kategóriájában.

A humán irányú tantárgyak vonalán szavalóink közül öten is dobogós helyen végeztek a Tompa Mihály szavalóverseny országos döntőjén, ahol egy 1., két 2. és két 3. helyet szereztek. Hasonló siker született a Szép magyar beszéd versenyben, ahol az országos döntőben két 2. helyet szereztek diákjaink. Az Implom József helyesírási verseny országos döntőjében szintén az 1., és 3. helyen végeztek diákjaink, amit a kárpát-medencei döntőben 3. és 5. helyezések követtek. A szlovák nyelvi versenyek között az Ismerd meg a szlovák nyelvet verseny kerületi döntőjéről ezüstsávos minősítéssel érkezett haza egy tanulónk. Igazi büszkeséggel tölt el mindannyiunkat, hogy egy diákunk a szlovák tanítási nyelvű iskolák diákjait megelőzve 1. helyen végzett a Hviezdoslavov Kubín szavalóverseny kerületi fordulójában, így első olyan tanuló volt, aki magyar tanítási nyelvű iskolából jutott el az országos döntőbe. A Dobré slovo – Jó szó szavalóversenyen tanulóink 1. és 2. díjat szereztek az országos döntőben. Az idegen nyelvi olimpiákon angol nyelvből kerületi 3., német nyelvből kerületi 2. és 3. helyezéseket gyűjtöttek, míg spanyol nyelvből a kerületi 1. hely után az országos döntőn is 1. helyezést ért el egy tanulónk.

A reál jellegű tantárgyak versenyeiben diákjaink hagyományosan jól szerepelnek. Matematikából az olimpia kerületi fordulójában, 3 kategóriában két 1. helyet, valamint egy-egy 2. és 3. helyet is szereztek diákjaink. A legmagasabb kategória versenyében kiváló kerületi eredményeik alapján ketten jutottak el az országos döntőbe, ahol egyikük eredményes megoldó lett. Nyolcévfolyamos „kisgimiseink” az alapiskolások 9. évfolyamának kategóriájában is az 1. helyen végeztek a kerületi fordulóban, majd ezt követően egy tanulónk a Pitagorasz verseny pozsonyi országos döntőjén is képviselte iskolánkat.

Fizikából négy kerületi 1. hely született – tehát az összes kategória versenyét a mi diákjaink nyerték! Az A kategória országos döntőben szereplő négy tanulónk is méltó módon helytállt: hárman lettek a döntő eredményes megoldói. Az informatika területén is kiemelkedő eredmények születtek az iBobor, Infoprog és Zenit informatikai versenyek különböző szintű fordulóiban.

A felsoroltakon kívül már nem maradt idő és hely a sportolók további járási és kerületi sikereinek, sem pedig az egyéb nem hivatalos tantárgyi versenyek győzteseinek méltatására, pedig ezeken a további versenyeken legalább még egyszer ennyi szép eredmény és siker született, mint a fentebb felsoroltak. Ismerve tanulóink tehetségét és iskolánk tanárainak munkáját, őszintén bízom benne, hogy ez a folyamat a következő években is hasonlóan folytatódik majd. Büszkén vettük tudomásul, hogy az elmúlt tanév tanulmányi versenyeinek kiértékelésekor a nyitrai kerület 97 középiskolája között gimnáziumunk az 1. helyen végzett, a sportversenyekben pedig 2. helyen végeztünk.

A sikerekért természetesen köszönet illeti a diákokat, a felkészítő tanárokat, de ugyanakkor a szülőket is, akik évről évre sok tanulót íratnak be hozzánk.

Az iskolánk mellett működő Király püspök Alapítványnak köszönhetően az elmúlt tanévben is számos tanulónk részesült tanulmányi ösztöndíjban. Az év egyik kiemelkedően fontos eseményeként a megyei közgyűlés megszavazta iskolánk számára az épület felújításához szükséges 1,8 millió euró értékű támogatást, így remélhetően néhány éven belül megvalósulhat az épület teljes rekonstrukciója.

A gimnáziumban folyó mindennapi sokrétű szakmai munka feltételeinek biztosításában nagy segítségemre vannak az igazgatóhelyettesek: Dr. Édes Erzsébet és Fonód Tibor. Nekik köszönhetően sikerült elérni, hogy iskolánkon zökkenőmentesen zajlik az oktatási folyamat minden része, illetve a régebbi papír alapú ügyintézés helyett egyre nagyobb mértékben használjuk ki az elektronikus rendszerek nyújtotta lehetőségeket.”

(Andruskó Imre, igazgató)