Sport 2023. 10. 03.

“Nagyobb szégyen ott nyerni, ahol már semmi keresnivalód, mint a jobbaktól kikapni.”

Kiss Bence és csapata 4 éremmel tért haza az ADCC Hungarian Open versenyről

“Négy érmet, és még több, kézzel nem fogható dolgot hoztunk haza” – Kiss Bence komáromi csapatában többen még csak néhány hónapja ismerkednek a jitsu küzdősportágával, de beleadnak mindent. Bevállalták a megmérettetést a világ legnevezetesebb grappling szervezeténél Törökbálinton szeptember 30-án.

Kisebb-nagyobb csodák is születtek a versenyen, de Bence egytől egyig mindenkire büszke a felkészülés alatt nyújtott odaadó munkájáért is. “Hiszem, hogy azok is rengeteg dolgot hoztak haza fejben, akik érmet a zsebükben ezúttal nem.”

Nagy Balázs éppen lefojtja ellenfelét.

A kezdő sportolók közül Tóth Angelika 70 kg – 3. helyen, Nagy Balázs 83 kg – 4. helyen, Czompál Péter 91 kg – 4. helyen végzett. A 100 kg-os kategóriában Majer Dániel 1., Kacz Ronald 3., Kuszák Tibor pedig a 4. lett. A haladó Petruš Pál – 91kg 5. helyet szerzett, a profi Kiss Bence 76 kg csoportban hozott teljesítménye pedig a 2. helyre volt elég.

A szeptember végi megmérettetést az ADCC, a világ legnevesebb grappling, vagy No-Gi (kimono nélküli) és brazil jiu-jitsu “olimpiáját” is lebonyolító szervezete rendezte, akik két évente világbajnokságot is tartanak. “Mindenképp az olyan versenyeket preferálom, ahol ha eredményt érünk el, méltán lehetünk rá büszkék. Egy ‘nevenincs’ mezei találkozón aranyérmet szerezni nem akkora dolog. Nem szeretem, amikor valakinek már egy kategóriával feljebb kéne indulnia, de az alacsonyabb szintre nevez be, és az ott szerzett eredményével villog.

Nagyobb szégyen ott nyerni, ahol már semmi keresnivalód, mint a jobbaktól kikapni.

Sajnos ezt sokan gyakran elfelejtik, és néhányan a mieink közül is emiatt nem lehettek dobogósok.”

A jitsu Komáromban

A jitsu küzdősport komáromi szinten az eredményei alapján kiemelkedően jó szinten van, mégsincs kellőképpen szervezetten vezetve. “A Wolf Fight Clubban az MMA edzések keretein belül No-Gi jitsut és a Szayka Kempo Dojoban japán ju-jitsut (különbözik a brazil jiu-jitsutól) is lehet tanulni. Szayka Robinál pedig egy időben a brazil jiu-jitsu és a Gi edzések a ZR Team alá tartoztak – e budapesti csapattól eredezik az én brazil jitsu-s múltam is.”

Bence a prágai egyetemi évei alatt kezdett küzdősportolni, hazatérése után pedig Farkas Péternél folytatta az MMA szabályrendszere szerint ötvözött harcművészeteket. “Két év elteltével azonban egyértelművé vált számomra, hogy a brazil jiu jitsu érdekel a leginkább, így párhuzamosan elkezdtem látogatni a ZR Team Hungary edzéseit is, melyet a brazil mester, Max Carvalho vezet.”

Miután komolyabban szintre küzdötte fel magát, és megkapta a kék övet Max Carvalho-tól, egyre többet szeretett volna különféle technikákat gyakorolni, ezért néhány sráccal vasárnaponként is összejárnak. “Idővel elkezdtek megkeresni mások is, hogy csatlakoznának.

Mára heti 3 edzésünk van a komáromi Harcosok Klubjában, egyre nagyobb létszámban gyűlünk össze.

Szerdánként a kisteremben bizony előfordul, hogy nem férünk el, és a bővülésnek nagyon örülök.”

A csapat várja akár teljesen kezdők jelentkezését is!