Oktatás 2023. 04. 05.

A Selye János Gimnázium programozói tesztelték képességeiket

A Nemes Tihamér programozói verseny elsődleges célja az, hogy az általános és a középiskolák tanulóinak lehetőséget adjon programozási ismereteik és képességeik összehasonlítására. A verseny három fordulóból állt, amelyek közül az első – iskolai – fordulóban a tanulók analizáló képességét tesztelték, számítógép használata nélkül. A Selye János Gimnáziumból négy fiatal programozó indult a megmérettetésen: Benes András (II.A), Czibor István (II.D), Koncz Júlia Barbara (III.A) és Veres Zoltán Benedek (III.A). Mindannyian bejutottak a második fordulóba.

A második – területi – fordulóban a tanulóknak 3-5 kisebb, konstruáló, szintetizáló jellegű feladatot kellett megoldaniuk számítógépen. A feladatok között szerepeltek algoritmusok, adatszerkezetek, szimulációk és számítógépes grafikák. Ez a forduló nagyobb hangsúlyt fektetett a gyakorlati programozási képességekre és a problémamegoldó készségekre. Ezt a fordulót Tatabányán szervezték a környékbeli iskolák diákjainak március 4-én.

A verseny utolsó fordulójában az ország legjobb diákprogramozói mérhették össze tudásukat egymással. A döntőben a versenyzőknek összetettebb, kihívást jelentő feladatokat kellett megoldaniuk a rendelkezésre álló 6 óra alatt.

Az április 1-jén, Budapesten megtartott döntőben iskolánkat Veres Benedek Zoltán, III.A osztályos tanuló képviselte, és összesítésben az előkelő 13. helyen végzett.

A verseny célja az volt, hogy felhívja a figyelmet a programozás fontosságára és a számítógépes tudományokban rejlő lehetőségekre. A résztvevők remek lehetőséget kaptak képességeik fejlesztésére, valamint hogy találkozzanak hasonló érdeklődésű fiatalokkal és tapasztalt szakemberekkel.

Összességében a Nemes Tihamér programozói verseny színvonalas és izgalmas esemény volt, amely további motivációt adhat a fiataloknak a számítógépes tudományok iránti érdeklődésük növelésére.

Ebben az iskolaévben még egy megmérettetés vár programozóinkra, méghozzá az Infoprog döntőjében vesznek részt április közepén Füleken.

Záhorszky Zsuzsanna