Régió 2022. 08. 09.

A szárazság miatt kevesebb volt a kullancs a komáromi régióban júliusban

Úgy tűnik, legalább valamire jó volt a júniusi és júliusi szárazság: csökkent a kullancsok előfordulására Dél-Szlovákiában. A Komáromi Regionális Közegészségügyi Hivatal (RÚVZ) tájékoztatása szerint az elmúlt hetekben nem regisztrálták a rovarok nagyobb előfordulását.

A RÚVZ szakemberei a Komáromi járás tizenegy településén figyelik a kullancsok előfordulását. Az első ellenőrzést februárban végezték. „Olyan településeken, ahol fokozott aktivitást észleltek, már korán elkezdték a megfigyelést. A márciusi monitoring eredményei is magas aktivitást mutattak, áprilisban és májusban pedig már közepes vagy magas, sőt, egy településen extrém magas volt az aktivitás” – tájékoztatott a RÚVZ.

Júniusban több településen is a kullancsok aktivitásának csökkenését regisztrálták. „Júliusban – valószínűleg a tartósan magas hőmérséklet és a száraz időjárás miatt – ismét alacsony aktivitást regisztráltunk a legtöbb megfigyelt helyszínen” – áll a hivatal jelentésében.

A 11 megfigyelt helyszín közül a szakértők négy helyen találtak kullancsokat. A Túzokosban (Dropie) keveset, csak a dunamocsi erdős területen és a martosi üdülőterületen találtak sokat. „Dunamocson és Martoson is találtak olyan kullancsokat, amelyek hordozták a Lyme-kórt okozó baktériumot” – tájékoztatott Martin Sojka, a komáromi RÚVZ munkatársa.

Forrás: TASR, Új Szó