Kultúra 2016. 03. 18.

Másodszor kerül átadásra a Szlovákiai Civil Becsületrend

Április 9-én kerül sor a a Szlovákiai Civil Becsületrend kitüntetés ünnepélyes átadására Komáromban, a Duna Menti Múzeumban. A Szlovákiai Civil Becsületrend Polgári Társulás alapító elnöke, Klemen Terézia mindenkit sok szeretettel vár az eseményre.

A díjat a nemes emberi alapértékeket felmutató cselekedetek elismeréseként adományozzák olyan személynek, aki tevékenységével hozzájárul más emberek, egy közösség, illetve egy régió emeléséhez, azonban munkásságukat sem intézmény, sem magánszemély semmilyen módon nem honorál.

Ugyancsak értékelési szempont, ha a jelölt egy közösség számára fontos kulturális érték megmentésén dolgozik, vagy állampolgári jogaikat védelmezi. Nagyon fontos az igazi civil igényesség, odafigyelés, következetesség – írja a Komárom.online.

Első alkalommal, azaz 2015-ben a díjat Pósa Judit, a Pósa Lajos-kultusz éltetője a közösség érdekében végzett munka elismeréseként kapta meg.

posa-360x270
Pósa Judit

A szervezet kuratóriuma – melynek tagjai között elismert és megbecsült professzorok, pedagógusok, orvosok, közéleti emberek találhatóak, mint Csiffáry Károly főorvos, Dunajszky Géza pedagógus és közíró, Dusza János professzor, Élesztős Pál és id. Hulkó Gábor egyetemi tanárok, Fibi Sándor nyugalmazott pedagógus és oktatási szakember, Vasik János szerkesztő-riporter, Albert Sándor a Selye János Egyetem alapító rektora, Kollár Zoltán magánvállalkozó, valamint Katona Márta könyvelő és Klemen Diána – a becsületrend odaítélésénél figyelembe veszi, ha a jelölt az európai értékrend védelmében fejtett ki munkát, esetleg a vegyesen lakott vidékeken az együttélést segítő és a jelenlegi gondokat megoldani igyekvő tevékenységet folytat.

12814678_10201431487465581_7467631447759526457_n-1

Forrás: Komárom.online 

Szólj hozzá!