Kultúra 2017. 04. 03.

Icso Béla, Barka polgármestere kapta Szlovákiai Civil Becsületrend díjat

A komáromi Duna Menti Múzeum dísztermében vasárnap (április 2) átadták a Szlovákiai Civil Becsületrend díjat. Az elismerést Icso Béla, Barka polgármestere vehette át a közösségért végzett értékteremtő munkájáért. 

A Magyar Civil Becsületrend díjat 2014-ben alapították, elnöke a  komáromi Klemen Terézia. Célja felhívni a figyelmet olyan felvidéki magyar személy tevékenységére, aki hozzájárul más emberek, egy közösség, illetve egy régió emeléséhez, azonban munkásságukat sem intézmény, sem magánszemély nem honorálja.

Icso Béla ünnepélyes keretek között vehette át Kiss György Munkácsy-díjas képzőművész emlékplakettjét, valamint az ehhez tartozó érem-kitűzőt, amely Miticzky Gábor Ferenczy Noémi-díjas ötvösművész munkája.

Barka községben 291 roma, 163 magyar és 42 szlovák lakos él. A hátrányos helyzetű zsáktelepülésen az utóbbi években jelentős fejlődés ment végbe. Megdőltek az évszázados cigányellenes sztereotípiák, köszönhetően a polgármester napi 24 órás népnevelő és községfejlesztő tevékenységének.

A díjazott amellett, hogy polgármester, sokrétű munkát végez a helyi önkormányzat, a református egyház és a kisebbségi politika területén. Községi önerőből (több mint 100 ezer euróért) , állami támogatás nélkül 21 férőhelyes magyar nevelési nyelvű óvodát alakított ki, amelyet javarészt roma gyerekek látogatnak. Sikereket ért el a munkahelyteremtés terén, házépítés céljára helyi telkeket adott bérbe a szegény, fiatal roma pároknak, kastályfelújításba fogott. Együttműködve a helyi katolikus plébánossal a barkai búcsú több ezer zarándokot vonzó rendezvénnyé vált.

Fotó: Klemen Terézia FB; főkép: felvidék.ma