Kultúra 2015. 09. 30.

Afrikává vagy más fantáziavilággá változtatták Komáromot

Szlovák és magyar, de más külföldi filmesek is szívesen választják Komáromomot filmforgatások helyszínéül. Kedvencük az erődrendszer, akár a határ északi, akár a déli oldalán.

Dvere dokorán (Kitárt ajtó, csehszlovák film, 1977)

dvere-dokoran

dvere-dokoran-2

A Dvere dokorán (Kitárt ajtó) című csehszlovák dráma a 70-es évek végén készült, arról szól, hogyan is kéne élnie a munkásosztály tagjainak. A történet fiatal főhőse nagyvilági életre vágyik. A szüleinek ez nagyon nem tetszik, és egy komolyabb összeveszést követően meghalnak egy autóbalesetben. A fiatalembernek lelkiismeret-furdalása lesz, és felhagy eddigi életstílusával. A megnyugvást végül a férfias munkában találja meg – méghozzá a komáromi hajógyárban. Az acél hangja, és a derék munkásemberek között.

Rendezte: Jozef Medveď
Szereplők: Dušan Jamrich, Ilona Vaňková, Ivan Vyskočil, Karol Spišák, Dana Homolová

 

A három testőr Afrikában (magyar filmvígjáték, 1996)

20070309bujtor450 Traja-bratia-v-Afrike-2

A magyar filmvígjáték Rejtő Jenő regénye alapján készült. A francia idegenlégió sivatagi erődjében három jó barát romantikus kalandra készül. A titokzatos, gyönyörű szőke lány, Yvonne öccsét akarják felkutatni. A férfi a sivatag kellős közepén lévő büntetőtáborban raboskodik. Ide kell eljutniuk… Nos, francia idegelégió sivatagi erődje színhelyéül valójában a Komáromi bástyák szolgáltak.

Rendezte: Bujtor István
Szereplők: Koncz Gábor, Szilágyi István, Rátóti Zoltán, Stenczer Béla és még sokan mások.

A postamester (Going Postal, angol vígjáték, 2010)

zaslana-posta zaslana-posta-2A Föld lapos, és Ankh-Morpork város Komáromban található. A film az ismert író, Terry Prachett azonos című regénye alapján készült. Moist Von Lipwig megrögzött szélhámos. Az akasztófától egy angyal menti meg, aki az életéért cserébe azt kéri, hogy virágoztassa fel a veszélyes Ankh-Morpork városka rozzant postahivatalát. Küldetése teljesítése közben azonban nem csak a konkurenciával, hanem gólemekkel is meg kell küzdenie. Úgy látszik, a filmesek eléggé fantáziadúsnak tartották a komáromi erődöt ahhoz, hogy ezt a fantasy-filmet is itt forgassák le.

Rendezte: Jon Jones
Szereplők: David Suchet, Charles Dance, Claire Foy, Richard Coyle, Tamsin Greig és mások

A film többek közt innen is letölthető.

A Megszegett ígéret (Nedodržaný sľub, szlovák film, 2009)

nedodrzany-slub nedodrzany-slub-2
Martin egy zsidó fiatalember Csehországban. 1940-et írunk és a náci Németország már megvetette lábát ebben az országban is. Hamarosan az egész családját haláltáborba küldik. Egyik sem tér vissza. De Martin nagy szerencséjére tehetséges futballista is, aki gyorsan a tábor kedvencévé válik. A film Martin Friedmann-Petrášek életrajzán alapszik, aki egy túlélője az eseményeknek.
A film alkotói a komáromi erődben alakították ki a szeredi láger futball-pályáját.

Rendezte: Jiří Chlumský
Szereplők: Samuel Spišák, Ondřej Vetchý, Zuzana Porubjaková, Lukáš Latinák, Peter Oszlík és mások.

A teljes film innen is letölthető.

Déli posta (Južná pošta, csehszlovák film, 1987)

juzna-posta juzna-posta-2A legismertebb szlovák filmek egyike Ladislav Ballek regényének filmváltozata. Egy idős férfi emlékszik vissza a gyermekéveire, amelyet Komárom utcáin csatangolva töltött. A háttérben történelmi változások történtek – amelyekből kisfiúként még semmit sem értett.

Rendezte: Stanislav Párnický
Szereplők: Jiří Bartoška, Magda Vášáryová, Zdena Studenková, Ivan Gogál, Jozef Vajda és mások

A teljes film innen tölthető le.

A rendes ember (szlovákiai magyar kisjátékfilm, 2013)

159319910_f98c42
A rendes ember című kisjátékfilm minden komáromi számára kötelező! Ugyanis ízig-vérig a városunkhoz kötődik: komáromi a rendezője (Molnár Csaba), itteni színészek játszanak benne, sőt, a jeleneteket is a mi utcáinkon forgatták. A történet egy határmenti kisváros lakóiról szól, egy szlovák-magyar mese a gyökerek kereséséről, a sérelmek feldolgozásáról, az elvágyódásról és a boldogulásról…

Rendezte: Molnár Csaba
Szereplők: Jakubecz László, Bandor Éva, Mokos Attila, Benkő Géza, Olasz István, Dráfi Mátyás, Bárdos Judit és még sokan mások

 

Asterix és Obelix: Isten óvja Britanniát
(francia-spanyol-olasz-magyar vígjáték, 110 perc, 2012)

Bármilyen hihetetlen, ilyenné változott az Igmándi erőd
Bármilyen hihetetlen, ilyenné változott az Igmándi erőd
A forgatás egyik jelenete
A forgatás egyik jelenete

Még az ismert francia színész, Gérard Depardieu is megfordult Komáromban – pontosabban az Igmándi erődben, ahol az Asterix és Obelix film folytatásának egyik leghosszabb jeleneteit forgatták. Az ókori arénában zajló rögbimérkőzés kulisszáit több, mint ötven munkás építette fel, és a kéthetes forgatási etaphoz nyolcszáz komáromi és környékbeli statisztát toboroztak! Egy biztos, úgy átalakították az erődöt, hogy ember legyen a talpán, aki megismeri!

Rendező: Laurent Tirard
Szereplők: Gérard Depardieu, Edouard Baer, Fabrice Luchini, Catherine Deneuve


Csend (V tichu; cseh-szlovák filmdráma, 2014)

dennik

Komáromi statiszták a filmben
Komáromi statiszták a filmben

A számos nemzetközi díjjal jutalmazott filmalkotás, amelnyek történetéből öt zsidó művész sorsa bontakozik ki, egyik főszereplője Bárdos Judit. A film egyes jeleneteit a komáromi Öregvárban forgatták, 240 helyi statiszta segítségével. „Azért választottuk a komáromi Öregvárat – mondta a rendező – mert területileg minden adott. Több koncentrációs táborban, Terezinben, Auschwitzban, Mauthausenben játszódó jeleneteket forgatunk, és az itteni történelmi épületek, a korabeli építészet rendkívül változatos.

Rendezte: Zdeněk Jiráský
Szereplők: Bárdos Judit, Ján Gallovič, Jan Čtvrtník, Kristína Svarinská, Laco Hrušovský, Dana Košická és még sokan mások

A film trailere:

További filmek: 

Imike elszabadul (szlovákiai magyar kisfilm, 2015)
A szürrelista film komáromi helyszíneken játszódik, komáromi szereplőkkel. Dóczé Péter kisfilmje.

Ópium – egy elmebeteg nő naplója
(színes, magyar-német-amerikai filmdráma, 108 perc, 2007

Opium-dennik-pomatenej-zeny1

Spectral (USA, 2016)
Természetfeletti lényekre vadászik egy különleges ügynökökből  álló alakulat, akik elfoglalták New York városát. A nagyrészt Magyarországon és Csehországban készülő  amerikai sci-fi/thriller egyes jeleneteit a komáromi várban forgatták, amiről cikket is írtunk. A film csak a jövő évtől kerül a mozikba.

10487219_954774571204228_6516327711540885173_n

The Borgias – sorozat (USA, Nagy Britannia, Magyarország 2011-2013)

borgias-bts-6