Mix Dél-komárom 2020. 12. 02.

Ajándékkal kedveskedtek a rendszeres véradóknak

November 27-e a magyar véradók napja. A jeles napot a Magyar Vöröskereszt jóvoltából 1988-óta ünnepelik Magyarországon.

– Év vége felé minden esztendőben tartunk egy találkozót, ahol vacsorával, műsoros esttel egybekötött ajándékozással kedveskedünk a véradóknak. Ebben az évben azonban mindez sajnos elmarad a pandémia miatt. Idén rendszeres a jubileumi évüket töltő véradóink ajándékcsomagot kaptak  nyilatkozta Oláh Gábor, a Magyar Vöröskereszt dél-komáromi területi koordinátora.

Megtudtuk azt is, hogy a szakemberhez tartozó területek közül a városban működik a legnagyobb lélekszámú véradóközösség.

A vér nélkülözhetetlen a rászoruló betegek gyógyításában és az életmentésben, a tudomány mai álláspontja szerint ugyanis a vérveszteség, csakis véradással pótolható. Egy éven belül a férfiak négy, míg a nők három alkalommal adhatnak vért.

– Az emberek egy véradással, három másiknak tudnak segíteni – hangsúlyozta Oláh Gábor, majd hozzátette bárki lehet véradó, aki egészséges, testsúlya meghaladja az 50 kg-ot, betöltötte a 18-ik életévét, a közelmúltban nem volt semmilyen műtéti beavatkozása. Sem a tetoválás, sem pedig a testékszer nem jelent akadályt, amennyiben azok a véradást megelőző fél éven túl készültek el.

Az adatfelvételhez személyi igazolvány, lakcímkártya és TAJ-kártya bemutatása szükséges.

A Magyar Vöröskereszt Dél-Komáromban még két alkalommal szervez véradást ebben az évben, az elsőt az egyik ipari parki cégnél, míg a másodikat a helyi Közösségi házban.