Fotók 2015. 06. 09.

Andrej Kiska Komáromban – képekkel és videóval

Klapka téren már reggel nyolc órakor érezhető volt, hogy ma valami szokatlan történik: rendőrautók lepték el a Tiszti Pavilon előtti részt.

Andrej Kiska köztársasági elnök kilenc órakor, konvoj kíséretében érkezett meg a Klapka térre. Itt az érdeklődők rövid időre láthatták Kiska urat, aki integetett, majd bevonult a Városháza épületébe, ahol Stubendek László polgármester és kísérete fogadta. A mintegy 50 perces, zárt ajtók mögötti tárgyalást követően az államfő az épület előtt nyilatkozott a sajtónak, majd válaszolt az újságírói kérdésekre. Ezután rövid sétát tett a belvárosban, benézett például a Szent András templomba, és meghallgatta a Klapka indulót a város főterén. A séta közben többször megállt, és kezet fogott, pár szót váltott a rá váró polgárokkal, akik közül néhányan apró ajándékkal is kedveskedtek neki. A hivatalos program keretében a városháza után a Selye János Egyetem rektorátusára ment, majd a Tiszti pavilon dísztermében a Selye János Egyetem hallgatóinak tartott előadással egybekötött beszélgetést.

Itt először Tóth János rektor úr köszöntötte az elnököt. Üdvözölte, hogy Kiska úr külön figyelmet szentel a magyar anyanyelvi oktatásnak. „Célunk a minőségi munkaerő képzése – mondta a rektor úr – ezáltal is csökkentve a munkanélküliséget.“ Ezt követően Andrej Kiska magyar nyelven is köszöntötte a résztvevőket. Az oktatásügyi témát érintve kijelentette, hogy a Selye János Egyetem ugyanannyira fontos, mint bármelyik másik egyetem Szlovákiában. Egyaránt kiemelekedő jelentőségűnek tartja mind a közgadász menedzseri, mind a tanári pályát. A menedzserek cégek, egész kollektívák irányítóivá válhatnak. A tanárok feladata pedig az utánpótlás nevelése. Az ő feladatuk, hogy tanult embernek képezzenek, és hogy adottságaiknak megfelelően kiemeljék a szegény családból jövőket.

Andrej Kiska egy éve lépett hivatalba. Ma legfontosabb feladatának tartja:

  • Újra hitelt adni ennek a pozíciónak. A köztársasági elnök ténylegesen az ország feje, ki kell hogy álljon az        emberek mellett, harcolnia kell értük.
  • Erős mandátumának köszönhetően joga van kérdéseket feltenni, illetve ami még fontosabb: észre kell vennie, és reagálnia kell a társadalmi problémákra.
  • A Legfelsőbb Bíróság, illetve a döntéshozatali pozíciót betöltő személyeknek becsületes embereknek kell lenniük.
  • Az egészségügy terén át kéne rendezni a piramis alján elhelyezkedő nővérek, és a csúcson elhelyezkedő biztosítótársaságok valamint gyógyszeripar sorrendjét. „Az egészségügy mai helyzete nem az elmúlt pár év hibája. A problémák évtizedek alatt alakultak ki – és sokáig fog tartani, míg mindet orvosolunk.”

Végül a közönség kérdései által megtudtuk:

  • meglepte, hogy mennyi időt és energiát vesz el egy köztársasági elnök ügyintézése
  • hogy igyekszik megfelelően harcolni Szlovákia értékeiért
  • hogy EU-párti, ugyanakkor vannak ellenvetései, amelyeket a megfelelő módon kell kommunikálnia
  • végül pedig, hogy szerinte jelen pillanatban leginkább a gazdasági migráció kérdésére kell odafigyelni.

A beszélgetés végén a Selye János Egyetem rektora Arany medált adott át a köztársasági elnöknek.

Délutáni programja keretében pedig útba ejti a hajógyárat, a kajak-kenu klubot, egy csallóközaranyosi céget, valamint ellátogatott Vágfüzesre is, ahol országos szinten a legmagasabb százalékarányú győzelmet aratta vetélytársa felett az elnökválasztás során.

Tekintse meg fotógalériánkat:

 

Szólj hozzá!