Város 2018. 10. 15.

Komáromba látogatott a múlt héten Andrej Kiska államfő

Második alkalommal látogatott Komáromba Szlovákia köztársasáig elnöke, Andrej Kiska. Az államfő találkozott az egyetemistákkal, majd a város vezetésével tárgyalt. A városban sétálva egy fagyira is megálltak. 

Azon kevés városok közé tartozik Komárom, ahol két alkalommal tett látogatást Andrej Kiska. Elmondása szerint három éve nagyon jó benyomást tett rá a várost, az emberek kedvessége, nyitottsága és a sok látnivaló. Érdeklődve figyelte az azóta történt változásokat.

Az államfő a délelőtti Atlas terror elhárítási gyakorlaton is részt vett, majd délután a Selye János Egyetem hallgatóival találkozott a Tiszti pavilonban. Az előadása után a hallgatót kaptak lehetőségeit, hogy kérdezzenek.

A látogatás a városházán folytatódott, ahol város vezetésével, az egyetem rektorával és az osztályvezetőkkel tárgyalt a hét tagú elnöki csapat. Andrej Kiska a város gazdasági és társadalmi kérdéseiről érdeklődött. Stubendek László polgármester az erődre hívta fel Kiska elnök figyelmét, amelyben folyamatos a felújítás, az elmúlt években pályázati forrásból 2,6 millió eurót költött erre a város, de így is meghaladja a város erejét, nagyobb állami támogatásra volna szükség.

Keszegh Béla alpolgármester gazdasági kérdéseket vetett fel. Az elnök három évvel ezelőtti látogatásakor még 17 százalékos volt a munkanélküliség a járásban, ami mostanra 5 százalék alá csökkent. A városba befektető is érkezett, egy erős nemzetközi vállalat kínál versenyképes munkahelyeket. Ugyanakkor fontos cél volna olyan további munkahelyek létrehozása, amelyek nagyobb hozzáadott értékkel magasabb fizetést kínálnak és lehetőséget nyújtanak az elvándorolt komáromiaknak hazaköltözni, az ingázóknak pedig helyben dolgozni.

Keszegh Béla kitért az infrastruktúra kérdéseire a régióban, kritikus kérdés lesz az új híd megépülésével az elkerülőút, továbbá a meglévő Vág-híd felújítása. Az alpolgármester tájékoztatta az elnököt arról a megvalósíthatósági tanulmányról is, amelyben a Verejné Prístavy a.s. a komáromi kikötő revitalizációját méri fel és uniós forrásból fedezik.

Juhász György rektor elsősorban a város és az egyetem jó viszonyát hangsúlyozta és megköszönte az elnök támogatását, aki elmondta, fontosnak tartja a lehetőséget, hogy az anyanyelvükön tanulhatnak a hallgatók.

A találkozó után az elnök a belvárosban tett egy sétát, ami közben még egy fagyira is kitért. A belvárosi séta közben több járókelővel találkozott és beszélgetett.