Sport 2016. 05. 10.

Ankét: hogyan lehetne még színvonalasabbá tenni a kerékpárutakat?

Egyre melegebb az idő, ami azt is jelenti, hogy egyre többen töltődnek fel a Duna- és Vág partján húzódó kerékpáros utakon. Van, aki biciklizik, mások görkoriznak, futnak, esetleg kutyát sétáltatnak. Nagyszerű dolog, hogy városunkat ilyen közelségben veszi körül a természet, és ahol a kerékpárútnak köszönhetően egyénileg vagy családostul is sportolhatunk. 

Ugyanakkor nem árt odafigyelni a karbantartására, esetleg még kellemesebbé lehetne tenni a környékét egy-két, nem túl drága újítással. Újságunk nyomtatott verziójában, az áprilisi számban erről kérdeztük azokat a komáromiakat, akik rendszeresen használják a kerékpárutat.

 Akad köztük néhány jó ötlet, amelyeket hosszú távon érdemes lenne megfontolni. 

.
Varga CsillaVARGA CSILLA:
Mindenképp jó dolog a kerékpárút, a tavasz közeledtével felbukkanó tömeg is ezt támasztja alá. Általában egyedül járok ki, de a családom többi tagja is használja, főleg kerékpározásra és futásra. Az Öregvártól a Vágpartig, illetve a csónakháztól Kabátfalu felé mozgok. A futásra a beton nem legegészségesebb, ezért a töltés melletti gyomos részt is rendben tarthatnák. Így lent is futhatna, aki félti a térdeit. Mivel én is csak munka után járok, fontos még a kivilágítás. Elég félelmetes, ha az ember egyedül megy ki, főleg télen. Édesapám minimum 10 kilométereket jár futni, vizet viszont nem hord magával, mert kényelmetlen. Ha egy-egy vízcsapot fel lehetne szerelni, vagy pár büfét üzemeltetni ott, az szuper lenne.

.
Karácsonyi BoglárkaKARÁCSONYI BOGLÁRKA 
Az egész napomat emberek között töltöm, így a szabadidőmben jólesik egy kicsit kimozdulni a természetbe. Szerencsés vagyok, mivel szinte egy lépésre lakom a bicikliúttól, ami remek a kikapcsolódáshoz – távol a város zajától. A kísérőm a két kutyám, akik leginkább az erdő adta lehetőségeket preferálják. Fontos, hogy városunk a szabadidős tevékenységek fejlesztésére is gondoljon, hiszen hozzám hasonlóan sokak számára ez jelenti a kikapcsolódást egy hosszú munkanap után.

.
Csiba RolandCSIBA ROLAND 
Kihasználom a bicikliutat a Holt-Vágtól a Dunáig, majd a Pokol hoteltől a vasúti hídig. Hetente egyszer végigfutok ezen a szakaszon. Egyébként az egész bicikliutat jó lenne végigvinni egészen Csicsóig. Néhol púposodik az aszfalt, valószínűleg alulról kezd valami növény kinőni. Ezt még most kéne kezelésbe venni. A téli karbantartás is jó lenne, hiszen akkor sem áll meg a sport. Konkrétan a világításra lenne jó odafigyelni a hiányos szakaszokon, hogy a kora esti órákban is ki lehessen menni.

.
Varga AnikóVARGA ANIKÓ 
Elég gyakran használom a bicikliutat tavasztól őszig. Kabátfalu irányában szoktam görkorizni, bringázni és futni. Azért szeretem, mert nincsenek autósok, motorosok, így lehet az út közepén is közlekedni. Amivel nem igazán vagyok megelégedve, hogy sok útszakaszon nem a legjobb minőségű az aszfalt. Emellett ki lehetne helyezni pár padot is, ahol a sportolók megpihenhetnek.

Egyszóval a kerékpárutunkat még szuperebbé lehetne tenni a következőkkel:

  • oda kéne figyelni a karbantartására (aszfalt púposodását időben “kezelésbe venni”)
  • padokat kéne kihelyezni
  • vágni kéne a füvet a környezetében
  • jó lenne ivókutakat felszerelni bizonyos távolságokra egymástól, esetleg büfét lehetne működtetni a környéken
  • hiányzik a világítás, főleg a téli időszakban

HDA és MK

ujszo_14110270122343_17_0
Illusztráció. Fotó: Új Szó

 

Szólj hozzá!