Sport Dél-komárom 2018. 10. 15.

Aranyat lőtt Pekler Zalán

Aranyérmet szerzett a légpuskások nemzetközi vegyes csapatversenyében a 18 éves Pekler Zalán a mongol Enkhmaa Erdenechuulunnal az oldalán Buenos Airesben. A magyar-mongol kettős a döntőben 10‒9-re győzött orosz-mexikói ellenfelével szemben, így Péni István 2014-es sikere után ismét van ifjúsági olimpiai bajnoka a magyar sportlövészetnek ‒ noha az ötkarikás játékok hivatalos éremtáblázatába ez nem számít bele. Pekler örömteli hangulatban nyilatkozott honlapunknak Argentínából.

Az ifjúsági olimpián az egyéni versenyben nem jutott döntőbe Pekler Zalán, a játékokon résztvevő egyetlen magyar sportlövő. A légpuskások 10 m-es számában a komáromi fiatal a selejtezőben a 9. legjobb eredményt produkálta (620.0), s a fináléba csak az első nyolc helyezett kvalifikálta magát. A csalódottságot fokozza, hogy mindössze kéttizeddel maradt el a nyolcadik pozícióban végző osztrák Stefan Wadleggertől, így nyugodtan kijelenthető: hajszálon múlott a folytatás.

A 18 éves sportlövőnek ugyanakkor hátra volt még csütörtökön a 10 méteres vegyes páros szám, amelyben a mongol Enkhmaa Erdenechuulunnal indult el. Az alapversenyben 828.4 körrel az első helyen végzett a kettős, amely a kieséses szakaszban előbb egy kínai-bangladesi duót győzött le 10‒7-re, a négy közé jutásért egy argentin-iráni párost 10‒9-re, majd az elődöntőben egy argentin-finn alakulatot 10‒5-re. A finálé fordulatosra sikeredett, de 10‒9 arányban végül Peklerék győztek, legyőzve az orosz Anasztaszija Gyerevjacsiát és a mexikói Edson Ismael Ramirezt.

A magyar csapat érmeibe ugyan nem számít bele, de kijelenthető: 2014 után ismét van ifjúsági olimpiai bajnoka a magyar sportlövészetnek. Korábban Péni István aratott sikert ugyanebben a számban. Pekler elégedetten nyilatkozott az utanpotlassport.hu-nak a megméretést követően.

„Iszonyatosan boldog vagyok. Főleg azért, mert az egyéni verseny nem úgy sikerült, ahogy azt terveztem. Nem tagadom, frusztrált voltam, de nem sokáig bánkódtam: igyekeztem erőt meríteni a csalódottságból, és bebizonyítani, hogy okkal vagyok itt. Szerencsére jó párt kaptam a mongol lány személyében, és minden adott volt, hogy jó eredmény szülessen. Természetesen megfordult a fejemben, hogy négy évvel ezelőtt Péni István ugyanebben a számban nyert, és úgy keltem, hogy szeretnék a nyomdokaiba lépni. Sikerült!

A komáromi fiú a olimpiai körülményekről is szót ejtett.

„Abszolút elégedett vagyok mindennel, a körülmények teljes mértékben adottak ahhoz, hogy a versenyzők a maximumot hozhassák ki magukból. A szobák komfortosak, az olimpiai falu és a lőtér pedig impozáns. Az egyetlen probléma, hogy nincs külön döntős pálya, ami általában minden világversenyen van. A megnyitón sajnos, nem tudtam részt venni, mert másnap kora reggel már lőállásba álltam, így muszáj volt pihennem. Tartalmas napokon vagyok túl, ám a vegyes páros számmal véget értek számomra a küzdelmek, úgyhogy bepótolhatom többek között a városnézést. Emellett természetesen a legtöbb olyan versenyre kilátogatok, ahol én is szoríthatok a magyarokért.” (utanpotlassport.hu / nemzetisport.hu / komarom.hu)