Mix Dél-komárom 2020. 05. 28.

Ártalmatlanok a Dél-Komáromban felbukkanó tőrösdarazsak

Különleges látvány szemtanúi lehetnek a komáromiak, hiszen a Jókai tér közelében tőrösdarazsak lejtenek éppen násztáncot – írja a kemma.hu.

Bár a tőrösdarazsak sokakat megriasztanak, valójában békés és ártalmatlan rovarok, amelyek ráadásul védettek is. Juhász Márton, a Városgazda Kft. parkfenntartási vezetője a kemma.hu-nak arról számolt be, öt évvel ezelőtt egy dél-komáromi játszótérre hívták ki, ahol lakossági bejelentések miatt éppen a darazsak irtására készülődtek. Egyből látta, hogy védett fajról van szó, ezért felvette az illetékes hatóságokkal a kapcsolatot.

A tőrösdarazsak felbukkanásában az intenzív erdőhasználat is közrejátszhat. A helyszínen hagyott fák aránya kevesebb, ezért az élőhelyük beszűkül, így a városba kényszerülnek. Juhász Márton hozzátette, sok más vadon élő állat élőhelye kerül egyre közelebb a városokhoz, részben azok terjeszkedése miatt.

Sokan összekeverik a védett, ötvenezer forint eszmei értékű tőrösdarazsat más darazsakkal, így gyakran kipusztítják a felbukkanó kolóniákat. Ez a rovarfaj azonban külseje ellenére szinte teljesen ártalmatlan. Ha nem rugdossuk a fatönköt, amely felett repkednek, nem piszkáljuk őket, akkor kizárt, hogy bárkit is megcsípjenek. A rovarok várhatóan két-három hetet töltenek majd a Jókai téren.

(kemma.hu)